Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velik problem s cijenama

NAJVEĆI PROIZVOĐAČI NAFTE ZAMRZAVAJU PROIZVODNJU Evo što to znači za Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saudijska Arabija i Rusija, dva najveća proizvođača nafte dogovorile su zamrzavanje proizvodnje, a pridružuju im se i Katar te Venezuela.

'Zamrzavanje proizvodnje na razini siječnja bit će 'dovoljno' a zadovoljit će potražnju kupaca, rekao je ministar za naftu Ali Al-Naimi nakon što je postignut dogovor s ruskim kolegom Alexanderom Novakom. U zamrzavanju proizvodnje nafte sudjelovat će, prema riječima, Al-Naimija, još i Katar i Venezuela, javlja Bloomberg.

Pročitajte i ovo Pad aviona U plamenu VIDEO Dramatična snimka pada ruskog aviona: Vatrena buktinja zahvatila zrakoplov, pilot spašen 200 metara od obale Ruska ratna krstarica Varjag Dalekodometna kampanja Ruski ratni brodovi uplovili na nemirno područje: Pobunjenici im obećali sigurnu plovidbu, ali...

'Zamrzavanje neće proizvesti trenutačan obrat ali stvara bolje temelje za oporavak cijene', rekao je klijentima Olivier Jakob, direktor za konzultacije o nafti u tvrtki Petromatrix GmBh.

Ovaj dogovor Rusije i Saudijske Arabije potaknule su iznimno niske cijene nafte posljednjih mjeseci.

Saudijska Arabija dnevno je u siječnju proizvodila 10.2 milijuna barela nafte dnevno, a Rusija 10.9 milijuna barela.

Sadašnju situaciju na tržištu nafte i naftnih prerađevina prokomentirao nam je profesor Igor Dekanić sa zagrebačkog Rudarsko naftno geološkog fakulteta. 'Taj potez je već na burzama izazvao porast od par postotaka, on je varirao od 1-5 posto, ali sasvim sigurno će to utjecati na stabilizaciju cijene nafte', kaže profesor Dekanić.

Međutim, smatra Dekanić, treba pratiti tko će sve priključiti ovom dogovoru. 'Za sada su to dva, donosno tri proizvođača iz OPEC-a kojima se priključila Rusija, ali stabilizacija cijene će ovisiti o tome tko će se još priključiti. Oni su dogovorili zamrznuti proizvodnju na razinu iz siječnja ove godine', dodaje Dekanić.

A što to znači za hrvatsko tržište naftnih derivata na kojem je upravo danas cijena značajno pala? 'Naše tržište se formira na temelju cijena na tzv. mediteranskom tržištu, uglavnom s kojim tjednom zakašnjenja u odnosu na svjetske trendove', kaže profesor Dekanić.

Teško je, kaže, sada projicirati kada će i koliko porasti cijena derivata na hrvatskom tržištu, ali je to lako moguć scenarij u slučaju da se zahvaljujući zamrzavanju proizvodnje stabilizira cijena nafte na svjetskom tržištu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene