Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPETOSTI NA BLISKOM ISTOKU

Igra živaca od koje strepi cijeli svijet: "Ako je to istina, napad ćemo smatrati ratnim činom!"

Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (Foto: AFP)
Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (Foto: AFP) Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (Foto: AFP) Foto: Afp Satelitska snimka napada (Foto: AFP) Satelitska snimka napada (Foto: AFP) Foto: Afp Presica o napadu na naftna postrojenja (Foto: AFP) Presica o napadu na naftna postrojenja (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Ako istraga pokaže da je prošlotjedni napad na saudijska naftna postrojenja došao iz Irana, Kraljevina Saudijska Arabija će to smatrati ratnim činom, no Rijad trenutno ide u smjeru mirnog rješenja, kazao je u nedjelju visoki saudijski dužnosnik.

"Smatramo Iran odgovornim (za napad) jer su projektili i dronovi ispaljeni na Saudijski Arabiju proizvedeni u Iranu i isporučeni iz Irana", kazao je za CNN ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir. "Ali pokrenuti napad s vašeg teritorija, ukoliko to bude slučaj, stavlja nas u drugi položaj (...) to bi se smatralo ratnim činom", istaknuo je Jubeir.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Prema njegovim riječima, Rijad čeka rezultate istrage kojoj su se pridružili i strani stručnjaci. U napadu na naftna postrojenja 14. rujna, uključujući i najveću rafineriju na svijetu, proizvodnja nafte se u Saudijskoj Arabiji bila trenutno prepolovila.

SAD prstom upire u Iran

Rijad je odbacio tvrdnju pobunjenih Hutija u Jemenu da su oni izveli napad. SAD upire prst krivnje u Iran koji niječe bilo kakvu umiješanost u taj napad. "Ukoliko Teheran nastavi tim putem, tada riskira da se protiv njega pokrene vojna akcija. No, nitko ne želi rat. Svi žele da se to mirno riješi, a kao krajnji rezultat Iran bi trebao raskrstiti sa svojim agresivnim postupcima", poručio je saudijski ministar.

Također je ocijenio da "popuštanje Iranu ne djeluje". "Na primjer, pokušaj uspostave paralelnog financijskog sustava ili kreditne linije je popuštanje. To ih samo dodatno ohrabruje. Iranci moraju znati da će za svoje postupke snositi posljedice", rekao je šef saudijske diplomacije.

Saudijska Arabija je napade na postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu ocijenila testom volje svjetske zajednice da očuva međunarodni poredak te će sljedeći tjedan na zasjedanju Opće skupštine UN-a pokušati oformiti ujedinjenu frontu po tom pitanju.

Iran upozorio

Iranski predsjednik upozorio je da strane sile ugrožavaju sigurnost Zaljeva, nakon što je SAD rekao da raspoređuje trupe po regiji, piše BBC. Hassan Rouhani rekao je da su strane snage uvijek donosile "bol i jad" i ne bi ih trebale koristiti u "utrci s oružjem".

SAD šalje više vojnika u Saudijsku Arabiju nakon napada na saudijske naftne pogone obje države krive Iran. Rouhani je rekao i da će Iran sljedećih dana predstaviti novu zaljevsku mirovnu inicijativu pri Ujedinjenim narodima.

Ove godine došlo je do trajnih napetosti između SAD-a i Irana, nakon što je predsjednik Donald Trump odustao od sporazuma usmjerenog na ograničavanje iranskih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija. (V.P./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene