Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy 'kolateralna žrtva' sukoba u vrhu poljske politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posjet francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja Poljskoj, koji je bio predviđen za srijedu, odgođen je zbog nesuglasica među vodećim poljskim političarima, pišu francuske novine.

Posjet je odgođen, a Sarkozy će Poljsku posjetiti vjerojatno 9. svibnja, izjavio je novinarima u Varšavi predsjednik poljske vlade Donald Tusk.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Donald Tusk Izbori Poljski nacionalisti pobijedili na lokalnim izborima, ali Tuskova stranka pobijedila u većini regija

Sarkozy je istodobno izjavio francuskim novinarima da se posjet odgađa 'za nekoliko dana'.

Kao službeni razlog odgode posjeta u posljednji trenutak, francuske vlasti navele su smrt francuskog političara i pisca Aimea Cesairea, na čijem je sprovodu u nedjelju bio i Sarkozy.

Francuski dnevnik 'Le Figaro' međutim objavio je da je pravi razlog odgode sukob između poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i vlade.

'Kohabitacija u poljskoj upravo je odnijela prvu kolateralnu žrtvu', pišu francuske novine.

'Francuska je strana 'izgubila strpljenje', jer se poljski predsjednik i vlada nisu mogli dogovoriti oko protokola državnog posjeta', tvrdi 'Le Figaro', dodajući kako predsjednik poljske vlade Donald Tusk smatra da ga je predsjednik prevario.

Poljski političari opovrgli su te informacije. 'Uvjeren sam da je riječ o novinarskoj izmišljotini', izjavio je Michal Kaminski, glasnogovornik predsjednika Kaczynskog. Poljska čini sve kako bi posjet francuskog predsjednika 'bio manifestacija dobrih poljsko-francuskih odnosa', rekao je Kaminski.

Osim toga, Poljska će dokazati da vodi 'jedinstvenu vanjsku politiku', dodao je.

Velika važnost posjetu se pridaje i u Francuskoj. Predsjednika Sarkozyja pratit će predsjednik vlade Francois Fillon i najmanje šest ministara, piše 'Le Figaro'.

Stranka poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog Pravo i pravda bila je na vlasti do gubitka izbora krajem 2007.

Između Kaczynskog i nove koalicijske vlade, koju čine desno liberalna Građanska platforma i Poljska seljačka stranka, često se javljaju nesuglasice, posebice u vanjskih politici. I jedna i druga strana prisvajaju prvenstvo u oblikovanju i vođenju politike. 

Kao rezultat tih nesuglasica, ostala su zauzeta mnoga veleposlanička mjesta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene