Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader UN-u predstavio kandidaturu Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader održao je u srijedu navečer govor na 61. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku u kojem je predstavio kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN u mandatu 2008/09. godine.

- Moram podvući da je hrvatska kandidatura, iznad svega, mjera hrvatske odgovornosti...Sada smo spremni poduzeti novi korak u jačanju naše odgovornosti kao članice UN....Hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti također bi demonstriralo uspjeh mirovnog procesa u jugoistočnoj Europi, kazao je premijer Sanader.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača

On je naveo kako je Hrvatska prošla kroz uspješnu tranziciju od zemlje koja je primala mirovne snage do zemlje koja danas sudjeluje u 11 od 18 mirovnih operacija UN-a diljem svijeta, te pruža obuku za međunarodne tečajeve na području izgradnje mira.

Hrvatska je, po riječima njezinog premijera, "igrala i danas igra utjecajnu i vodeću ulogu u osiguravanju dugoročne stabilnosti, suradnje i demokratskog razvoja cijele jugoistočne Europe".

Hrvatska već pregovara o budućem punopravnom članstvu u EU, a na temelju napretka reformi vojske i sektora sigurnosti također stoji na pragu članstva u NATO-u, kazao je premijer i naglasio kako je "Hrvatska danas potporanj stabilnosti, sigurnosti i suradnje".

Također je naglasio i potrebu "rješavanja posljednjih neriješenih pitanja i dovršetka sigurnosne arhitekture ovog dijela Europe" uz zaštitu i promicanje univerzalnih vrijednosti, vladavine prava, ljudskih prava i demokracije.

Sanader je istaknuo doprinos Hrvatske različitim UN-ovim
programima i fondovima i podršku aktivnostima UN-a na mnogim poljima.

U svom se govoru osvrnuo i na današnje globalne napetosti i
nestabilnost, dugotrajne krize koje destabiliziraju regionalnu i
globalnu sigurnost i značajan rast međunarodnog terorizma koji, kako je upozorio, izaziva atmosferu nepovjerenja, vjerske i kulturne netolerancije i teška kršenje ljudskih prava.

- Hrvatska kao članica globalne antiteroristicke koalicije, snažno osuđuje međunarodni terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama te poziva na još jaču međunarodnu suradnju na suzbijanju te pošasti modernog doba, kazao je. 

U tom kontekstu je istaknuo vrlo dobru suradnju Hrvatske s Odborom za protuterorizam Vijeća sigurnosti UN i Odjelom za prevenciju terorizma Ureda UN-a za borbu protiv narkotika i kriminala u Beču.

Premijer Sanader također je naglasio važnost početka prvih suđenja na stalnom Međunarodnom kaznenom sudu te istaknuo punu suradnju Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Uspostavu Vijeća za ljudska prava UN-a ocijenio je velikim korakom u globalnom promicanju ljudskih prava.

Govoreći o reformama UN-a Sanader je kazao kako se Hrvatska zalaže za povećanje broja i stalnih i nestalnih članica Vijeca sigurnosti, utemeljenom na primjerenog regionalnoj zastupljenosti.

- U tom proširenom Vijeću Istočnoeuropske skupina imala bi dvije nestalne članice, kazao je premijer zalažući se za bolju
zastupljenost zemalja u razvoju te malih i srednje velikih zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene