Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Ivo Sanader održao je u srijedu navečer govor na 61. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku u kojem je predstavio kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN u mandatu 2008/09. godine.


- Moram podvući da je hrvatska kandidatura, iznad svega, mjera hrvatske odgovornosti...Sada smo spremni poduzeti novi korak u jačanju naše odgovornosti kao članice UN....Hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti također bi demonstriralo uspjeh mirovnog procesa u jugoistočnoj Europi, kazao je premijer Sanader.

Vezani članci Slika nije dostupna Sastanak državnog vrha pod 'velom tajne': Glavna tema Sanader? Slika nije dostupna 'Rasprava oko statusa Kosova mora biti okončana'

On je naveo kako je Hrvatska prošla kroz uspješnu tranziciju od zemlje koja je primala mirovne snage do zemlje koja danas sudjeluje u 11 od 18 mirovnih operacija UN-a diljem svijeta, te pruža obuku za međunarodne tečajeve na području izgradnje mira.

Hrvatska je, po riječima njezinog premijera, "igrala i danas igra utjecajnu i vodeću ulogu u osiguravanju dugoročne stabilnosti, suradnje i demokratskog razvoja cijele jugoistočne Europe".

Hrvatska već pregovara o budućem punopravnom članstvu u EU, a na temelju napretka reformi vojske i sektora sigurnosti također stoji na pragu članstva u NATO-u, kazao je premijer i naglasio kako je "Hrvatska danas potporanj stabilnosti, sigurnosti i suradnje".

Također je naglasio i potrebu "rješavanja posljednjih neriješenih pitanja i dovršetka sigurnosne arhitekture ovog dijela Europe" uz zaštitu i promicanje univerzalnih vrijednosti, vladavine prava, ljudskih prava i demokracije.

Sanader je istaknuo doprinos Hrvatske različitim UN-ovim
programima i fondovima i podršku aktivnostima UN-a na mnogim poljima.

U svom se govoru osvrnuo i na današnje globalne napetosti i
nestabilnost, dugotrajne krize koje destabiliziraju regionalnu i
globalnu sigurnost i značajan rast međunarodnog terorizma koji, kako je upozorio, izaziva atmosferu nepovjerenja, vjerske i kulturne netolerancije i teška kršenje ljudskih prava.

- Hrvatska kao članica globalne antiteroristicke koalicije, snažno osuđuje međunarodni terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama te poziva na još jaču međunarodnu suradnju na suzbijanju te pošasti modernog doba, kazao je. 

U tom kontekstu je istaknuo vrlo dobru suradnju Hrvatske s Odborom za protuterorizam Vijeća sigurnosti UN i Odjelom za prevenciju terorizma Ureda UN-a za borbu protiv narkotika i kriminala u Beču.

Premijer Sanader također je naglasio važnost početka prvih suđenja na stalnom Međunarodnom kaznenom sudu te istaknuo punu suradnju Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Uspostavu Vijeća za ljudska prava UN-a ocijenio je velikim korakom u globalnom promicanju ljudskih prava.

Govoreći o reformama UN-a Sanader je kazao kako se Hrvatska zalaže za povećanje broja i stalnih i nestalnih članica Vijeca sigurnosti, utemeljenom na primjerenog regionalnoj zastupljenosti.

- U tom proširenom Vijeću Istočnoeuropske skupina imala bi dvije nestalne članice, kazao je premijer zalažući se za bolju
zastupljenost zemalja u razvoju te malih i srednje velikih zemalja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju