Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Washington daje četiri milijarde

SAD želi da G8 obeća 15 milijardi dolara za siromašne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države želi da se skupina G8 na summitu ovoga tjedna obveže na davanje 15 milijardi dolara tijekom nekoliko godina za poljoprivredni razvoj siromašnih zemalja kako bi se riješilo pitanje nesigurnosti prehrane u tim zemljama, po nacrtu deklaraciju koji je na uvid dobila agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća

U deklaraciji se kaže da je Washington spreman osigurati 3 do 4 milijarde dolara i želi da i drugi partneri osiguraju sredstva kako bi se došlo do ciljanih 15 milijardi dolara. ‘Sredstva će biti namijenjena ulaganju u siromašne zemlje za strategije razvoja poljoprivrede, finaciranje poljoprivredne infrastrukture, upravljanje vodama i tlom, inicijativama za smanjivanje rizika’, stoji u deklaraciji. Sredstvima bi upravljala zaklada za globalnu poljoprivrednu i sigurnost prehrane Svjetske banke.

>> VIDEO: U veliko uho poslali svoje poruke vođama G8

Europska unija je pozdravila obećanje novih sredstava predsjednika SAD-a Baracka Obame, a predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u ponedjeljak je rekao da će Unija dodati još jednu milijardu dolara godišnje na već do sada obećanih 7 milijardi. Talijanski premijer Silvio Berlusconi, domaćin skupa, rekao je da očekuje da će se na skupu dogovoriti izdvajanje 10 do 15 milijardi dolara za sigurnost prehrane. EU je, međutim, skeptičan glede potrebe za uspostavom novog mehanizma kao što je predložena zaklada.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene