Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvodnevna racija FBI-a

SAD: Uhićeno više od 300 pripadnika meksičkog kartela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agenti američkog FBI-a uhitili su više od 300 osoba u dvodnevnoj raciji na trgovinu metamfetaminima meksičkog narko-kartela La Familia, najbrže rastuće kriminalne skupine koja se po navodima vlasti infiltrirala duboko diljem SAD-a.

Tužitelji u New Yorku, Dallasu i desecima drugih gradova u 11 saveznih država objavili su optužnice protiv nekih od članova vodstva La Familie, jednog od novijih meksičkih kartela poznatih po okrutnosti, objavilo je ministarstvo pravosuđa u Washingtonu. Racije i optužnice kulminacija su operacije ministarstva pravosuđa koja traje 44 mjeseca tijekom kojih je uhićeno oko 1.200 osoba i zaplijenjeno gotovo 12 tona droge te 32,8 milijuna dolara, rekao je ministar pravosuđa Eric Holder na konferenciji za tisak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča Reinaldo Fuentes Okrutna smrt Narkobos pokrao kartel, uslijedila je stravična kazna: Vezali mu ruke i sidro oko struka te ga bacili u more

Dužnosnici ministarstva kazali su da su razbili ćelije La Familie diljem SAD-a, pa i glavne skupine u Teksasu, Kansasu, Georgiji i New Yorku. 'Iako taj kartel možda operira iz Meksika, njegove otrovne operacije dosežu do gotovo svake savezne države u SAD-u', rekao je Holder, ističući da je La Familia poznata po 'visokoj razini izopačenosti i nasilja'. U srpnju su, nakon uhićenja više čelnika La Familie, vlasti u Meksiku otkrile tijela 11 zaklanih meksičkih policajaca. Među optuženima u akciji američkih vlasti je i Servando Gomez Martinez kojeg se tereti da je šef operacija kartela.

Po navodima dužnosnika američke agencije za borbu protiv narkotika DEA, čelnici La Familie za svoje operacije s drogom imaju potporu lokalnog stanovništva u meksičkoj pokrajini Michoacanu jer rabe mješavinu religije i nazora Robin Hooda, tvrde da štite stanovnike od nasilnih kartela i da otimaju od bogatih kako bi dali siromašnima. Za ubojstva objašnjavaju da su naređena od Boga. Poznati su po velikodušnim donacijama školama i lokalnim dužnosnicima, te protivljenju prodaji droge u Meksiku, iako je izvoze preko granice u SAD. La Famigliu su 2006. osnovali otpadnici od Zaljevskog kartela. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene