Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD traži ukidanje izvanrednog stanja u Pakistanu prije izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik američke državne tajnice John Negroponte posjetit će krajem tjedna Pakistan kako bi izvršio pritisak na predsjednika Perveza Musharrafa da ukine izvanredno stanje prije izbora u siječnju.

Američka administracija pozdravila je najavu predsjednika Musharrafa o održavanju izbora u siječnju, no ostale su sumnje u vjerodostojnog tog izjašnjavanja ukoliko se ranije ne ukine izvanredno stanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Utiru put Sirija želi ukinuti zakon o izvanrednom stanju Slika nije dostupna Najavljene promjene Assad nakon 48 godina ukida izvanredno stanje?

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey kazao je kako će Negroponte izvršiti pritisak za ukidanje izvanrednog stanja, kako bi se otvorio put za predizbornu kampanju.

"Željeli bi vidjeti da sve umjerene političke snage u Pakistanu budu kadre surađivati", rekao je Casey.

"I dalje želimo da se izbori održe na slobodan, pošten i
transparentan način. Želimo da se ukine uredba o izvanrednom stanju, kako bi se stvorio politički prostor nužan da stranke mogu voditi kampanje, ljudi slobodno izraziti svoja gledišta, a mediji slobodno djelovati", rekao je Casey.

Očekuje se da bi Negroponte, koji se sada nalazi na afričkoj turneji, trebao krajem tjedna stići u Islamabad i sastati se s Musharrafom i drugim vladinim dužnosnicima, kao i s važnim političarima izvan vlade.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino u utorak je izbjegla
komentirati zahtjev bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto, da predsjednik Musharraf podnese ostavku.

"Očito je da sada ima puno političke napetosti u Pakistanu.
Najvažnije je da se zemlja vrati na demokratski put, a to će početi s ukidanjem izvanrednog stanja kako bi se omogućilo održavanje slobodnih i poštenih izbora, a potom uspostava demokracije u kojoj predsjednik države nije ujedno i šef vojske", rekla je Perino.

Glasnogovornica Bijele kuće dodala je da se situacija u Pakistanu mijenja iz sata u sat, te kako SAD ohrabruju nastavak dijaloga između svih strana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene