Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države i dalje su voljne ukloniti Sjevernu Koreju s popisa država pokrovitelja terorizma čim pristane na pravila za provjeru svojih nuklearnih programa, izjavio je danas izaslanik Washingtona na razgovorima za nuklearno razoružanje.


Pomoćnik američke državne tajnice Christopher Hill izrekao je to uoči razgovora u Pekingu usmjerenih na utvrđivanje mjera za demontažu nuklearnog programa Sjeverne Koreje u zamjenu za pomoć i diplomatske ustupke.

Vezani članci Slika nije dostupna Sjeverna Koreja u tajnosti izgradila veliki pogon za obogaćivanje uranija Slika nije dostupna Mianmar je nova nuklearna sila?

Izaslanici Japana i Južne Koreje, ali za sada ne i Sjeverne Koreje, okupili su se također u Pekingu na najnovijem krugu razgovora.

Sjeverna Koreja započela je demontažu svojega nuklearnog postrojenja Yongbyon u studenom, ali ju je zaustavila prošloga mjeseca, razljućena time što ju Washington još uvijek nije skinuo s američkog popisa država pokrovitelja terorizma.

Hill se susreo s Wu Daweijem, predstavnikom Kine na ovim razgovorima šest zemalja u kojima uz SAD inače sudjeluju i dvije Koreje, Japan i Rusija. On se u petak sastao s izaslanicima Južne Koreje i Japana i kazao je kako je SAD spreman ponovno razgovarati s predstavnicima drugih pet zemalja. Predviđeno je da se u subotu sastane s ruskim veleposlanikom u Pekingu.

Hill je kazao kako Pyongyang mora pristati na pravila koja dopuštaju inspektorima da potvrde deklaraciju o njegovu nuklearnom inventaru koju je podnio u lipnju.

"Mislim da očito trebamo od sjevernih Korejaca sredstva kojima ćemo provjeriti tu deklaraciju", rekao je Hill novinarima prije razgovora s kineskim predstavnikom.

"Tada ćemo biti spremni odmah ih skinuti s terorističkog popisa", rekao je on.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju