Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD opovrgnuo vezu s nestankom Jalala Sharafija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države su opovrgle svoju umiješanost u nestanak i oslobađanje iranskog diplomata Jalala Sharafija u Iraku, nakon što je on izjavio da su ga tijekom zatočeništva agenti CIA-e ispitivali pod mukama o iranskim vezama s raznim iračkim skupinama.

Prema izvješću koji je pročitao TV spiker, Sharafi, drugi tajnik iranskog veleposlanstva u Bagdadu, je kazao kako su ga oteli agenti iračke organizacije koja djeluje pod nadzorom CIA i izvrgli ga teškom mučenju.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Ilustracija Bliski istok u ratnom vihoru Napadnute američke vojne baze u Iraku: Ostvaruje se prijetnja Irana?

U izvješću je navedeno kako su tragovi mučenje još vidljivi na
Sharafiju, koji je na liječenju u iranskoj bolnici. Njegove snimke nisu prikazane.

"Sjedinjene Države nemaju ništa sa zatočenjem Sharafija i
pozdravljaju njegov povratak u Iran", izjavio je Gordon Johndroe, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, koji boravi s predsjednikom Georgeom W. Bushom na njegovu ranču u Crafwordu u Teksasu.

"Iranska propagandna mašinerija je pregrijana otkako su paradirali s britanskim mornarima pred televizijom. Ovo je samo najnoviji teatar vlade koja nastoji odvući pozornost s vlastitog neprihvatljivog djelovanja", dodao je Johndroe.

Jedan američki obavještajni dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivost situacije, kazao je za Associated Press da CIA kategorični negira bilo kakvu ulogu u uhićenju i oslobađanju Sharafija. Odbacio je tvrdnje o mučenju, rekavši kako CIA "niti provodi, niti tolerira mučenje".

Sharafi, koji je oslobođen u utorak, naveo je kako je bio zatočen u bazi kraj Bagdadskog aerodroma, gdje su ga ispitivali na arapskom i engleskom jeziku, o vezama Irana s vladom premijera Nourija al Malikija i s iračkim skupinama. Nije naveo nacionalnost onih koji su vodili ispitivanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene