Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optuženi za špijunažu

SAD nametnuo sankcije tajnim službama Rusije i Irana zbog pritvaranja Amerikanaca: "Ovo je početak..."

Evan Gershkovich
Evan Gershkovich Foto: Afp
SAD je u četvrtak nametnuo sankcije ruskoj sigurnosnoj službi FSB-u i obavještajnoj jedinici Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC) optuživši ih za odgovornost ili sudjelovanje u nezakonitom pritvaranju Amerikanaca u inozemstvu.

Sankcije također ciljaju četiri viša zapovjednika unutar informacijskog odjela IRGC-a, iako je među njima barem jedna osoba koja je prethodno već bila pod američkim sankcijama.

FSB, na meti jer dužnosnici tvrde da je bio uključen u pritvaranje barem jednog američkog građanina čije ime nije otkriveno, također je ranije bio predmetom američkih sankcija.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, viši dužnosnici Bidenove administracije rekli su da ovaj korak ima svrhu pokazati da će oni koji pokušaju američke građane iskoristiti u političke svrhe ili od Washingtona tražiti ustupke morati snositi posljedice.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini, ilustracija - 6 Rat u Europi Pusija ponovno prijeti nuklearnim oružjem, Zaharova: "Ne preporučujem sumnju u našu odlučnost"

"Naše djelovanje je jasno i izravno upozorenje onima diljem svijeta koji nezakonito pritvaraju američke građane", priopćio je američki državni tajnik Antony Blinken.

"Sankcije su samo početak"

Potez, rekli su američki dužnosnici, cilja na sprječavanje i odvraćanje daljnjih politički motiviranih zatvaranja Amerikanaca u inozemstvu.

"Sankcije u četvrtak samo su početak i bit će ih vjerojatno još", dodao je.

Rusija i Iran, dva američka suparnika, u svojim zatvorima drže veći broj američkih građana, što Washington smatra nezakonitim i politički motiviranim.

Pročitajte i ovo Razmjena vojnika Ukrajine i Rusije razmjena zarobljenika Zarobljeni Ukrajinci vratili se kućama, plakali od sreće: "Izgubio sam 20 kila, sanjao sam jabuku godinu dana"

Prošli mjesec, ruski FSB uhitio je Evana Gershkovicha, američkog novinara koji radi za Wall Street Journal i optužio ga za špijunažu, koju je on zanijekao.

Paul Whelan, bivši američki marinac, služi 16-godišnju zatvorsku kaznu u ruskoj kažnjeničkoj koloniji zbog optužbi da je špijun. On niječe da je činio išta krivo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene