Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evan Gershkovich

Američki novinar ostaje u pritvoru u Moskvi: Tijekom suđenja na ruci uočen detalj koji otkriva kako ga čuvaju

Američki novinar ostat će u pritvoru do suđenja krajem svibnja pod optužbom za špijunažu, odllučeno je na sudu u Rusiji.

Ruski sudac odbio je žalbu novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha na odluku da ga se drži u pritvoru prije suđenja pod optužbom za špijunažu.

On je prvi američki novinar koji je uhićen u Rusiji pod optužbama za špijunažu od kraja Hladnog rata i, ako bude proglašen krivim, mogao bi dobiti do 20 godina zatvora.

Ruska sigurnosna služba FSB optužila ga je za prikupljanje državnih tajni o ruskoj vojsci u korist američke obavještajne službe. Optužbe su oštro osuđene kao politički motivirane i neutemeljene.

Pročitajte i ovo Evan Gershkovich Hladnoratovske igrice Uhićenje američkog novinara u Rusiji povezano sa špijunskim parom koji je razotkriven u Sloveniji

Ročišta u njegovom slučaju održavaju se na zatvorenim sjednicama zbog prirode optužbi, no kamere su nakratko bile puštene u sudnicu prije početka rasprave u utorak. Sud je samo odlučivao o odluci o držanju Gershkovicha u istražnom zatvoru, a ne o sadržaju slučaja.

Bio je to prvi put da je vanjski svijet vidio pravu snimku Gershkovicha od njegova uhićenja krajem ožujka. Novinar je stajao unutar staklene vitrine koja se neformalno naziva "akvarijem", gdje se često drže optuženici u ruskim sudskim procesima. Djelovao je smireno i slikan je nasmijan. Oznake na jednom od njegovih zapešća pokazale su da su ga držali s lisicama, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Kremlj strog potez Rusija uhitila američkog novinara: "Uhvaćen je na djelu"

Nakon toga, novinari su izvedeni iz prostorije kako bi sudac donio odluku. Gershkovichu je naređeno da ostane u istražnom zatvoru do 29. svibnja, a vlasti to razdoblje mogu produžiti. Nalazi se u zatvoru Lefortovo u Moskvi, kojim je upravljao KGB tijekom sovjetskog razdoblja i u kojem su držani brojni disidenti i drugi zatvorenici visokog profila.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene