Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države i Srbija potpisale su u četvrtak u Washingtonu sporazum o vojnoj suradnji, sedam godina nakon američkog bombardiranja Srbije. Tadić je pritom ponovio kako se protivi neovisnosti Kosova.


Sporazum kojeg su u State Departmentu parafirali američka državna tajnica Condoleezza Rice i srbijanski predsjednik Boris Tadić omogućuje raspoređivanje američkih postrojbi na srpskom teritoriju i treniranje srpskih postrojbi u Sjedinjenim Državama, prema priopćenju State Departmenta.

Vezani članci Kosovske dnevne novine Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle" Albin Kurti Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu: Samoopredjeljenje Albina Kurtija ostvarilo premoćnu pobjedu

Radi se o Sporazumu o statusu snaga (SOFA) koji omogućuje da američko vojno osoblje pristupi redovnim razmjenama, vježbama treniranja i drugim vrstama suradnje u Srbiji. 

- Sjedinjene Države imaju sporazume SOFA s glavnim partnerima i saveznicima i pokušavaju ih potpisati posvuda gdje su američke postrojbe raspoređene u inozemstvu,
precizira Ministarstvo.

Naglasivši "izvanrednu transformaciju" u Srbiji posljednih godina, Rice je izrazila zadovoljstvo "dobrom suradnjom" dviju zemalja, ne spomenuvši bivše srpske vojne i političke dužnosnike, optuženike Haškog suda koji su i dalje u bijegu.

Tadić je primijetio da je ta vojna suradnja prvi korak prema razvoju bilateralnih odnosa, posebice gospodarskih.Tadić je rekao novinarima da je državnoj tajnici potvrdio da se
protivi neovisnosti Kosova. 

- Srbija se protivi statusu Kosova. To nema nikakve veze s Karadžićem i Mladićem, to je pitanje povezano s ustavom
Srbije, rekao je.

Srpski predsjednik je zajamčio da je njegov cilj "zaštititi interese zemlje, uz poštivanje interesa Kosova".

Srbija i Sjedinjene Države su uspostavile diplomatske odnose krajem 2000. nakon pada režima Slobodana Miloševića. Washington redovno zamjera Beogradu nedostatnu suradnju u uhićenju Mladića i Karadžića.