Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

SAD: Hillary Clinton uzvratila napade na protukandidata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senatorica Hillary Clinton, vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, zauzela je znatno agresivnije stajalište prema svojim najbližim konkurentima u TV raspravi CNN-a, optužujući Johna Edwardsa za 'nabacivanje blatom' i ulazeći s Barackom Obamom u oštru raspravu o reformi sustava zdravstvenog osiguranja u SAD-u.

Clinton, koja uvjerljivo vodi u nacionalnim ispitivanjima raspoloženja demokratskih birača- s oko 50 posto podrške, promijenila je taktiku i umjesto vođenja načelne rasprave, prvi je put poimence kritizirala protivnike koji su joj na prethodnoj raspravi 30. listopada osporili iskrenost i vjerodostojnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odlučna diplomacija s vojnom pozadinom Hillary Clinton najavila obnovu globalnog vodstva SAD kao 'pametne sile' Slika nije dostupna Hillary Clinton traži povlačenje vojske iz Iraka

'Ne smeta mi kada netko dovodi u pitanje moj rad ili prioritete,
ali kada se netko počne nabacivati blatom barem se možemo nadati da je to točno i da ne dolazi ravno iz republikanskog priručnika', rekla je Clinton odgovarajući na napad Edwardsa kako je ona dio korumpirane političke klase i da ne može vratiti povjerenje u Bijelu kuću.

Rasprava je održana u Las Vegasu u Nevadi, jednoj od četiriju saveznih država u kojima se u siječnju 2008. održavaju prvi stranački predizbori, ključni za nominacije. Prema anketama u Nevadi, Clinton ima 63 posto podrške registriranih demokratskih birača, Obama 15 posto a Edwards 10 posto. Naklonost prema Hillary Clinton osjećala se i u publici, koja je glasno negodovala na napade Obame i Edwardsa na njihovu favoritkinju.

Clinton, koja predlaže uvođenje obveznog zdravstvenog osiguranja u SAD-u, Obami je prigovorila da bi njegov plan zdravstvene reforme ostavio bez osiguranja 15 milijuna ljudi.

Clinton je odbacila i kritike da koristi spol u kampanji, rekavši
kako je 'ne napadaju zato što je žena, nego zato što je vodeća'. U raspravi su otvorena i pitanja socijalne skrbi, trgovinske i vanjske politike, posebno rata u Iraku, odnosa prema Iranu i krizi u Pakistanu.

Većina kandidata kritizirala je Clinton zbog glasovanja za senatsku rezoluciju kojom je iranska Revolucionarna garda proglašena terorističkom organizacijom, no ona se branila da je to forma diplomatskog pritiska, a ne davanje Bushevoj administraciji povoda za novi rat.

Rasprava je bila jedna od najoštrijih do sada, što je i razumljivo s obzirom na velike uloge sedam tjedana prije predizbora u Iowi, gdje Clinton, Obama i Edwards vode izjednačenu utrku i dijeli ih nekoliko postotaka.

Ostali kandidati koji nemaju nikakvih izgleda za nominaciju, kao što su senatori Joe Biden i Chris Dodd, guverner Novog Meksika Bill Richardson i kongresnik Dennis Kucinich, uglavnom su statirali, a rijetka uključivanja u raspravu koristili su za isticanje svojeg političkog profila ili za duhovite opaske.

U tome je vrlo uspješan bio Kucinich, liberalni kongresnik iz Ohioa hrvatskog podrijetla, sa snažnom socijalnom notom i podrškom sidikata njegovoj politici.

Na pitanje voditelja kako to da je on jedni na pozornici koji je
glasao protiv tzv. Patriot acta (zakona o domovinskoj sigurnosti), Kucinich je odgovorio: 'To je zato što sam ga pročitao', uz smijeh i pljesak publike, čije je odobravanje dobio i za beskompromisnu osudu rata u Iraku.

Guverner Richardson i senator Dood apelirali su na druge kandidate da ne ulaze u svađe. 'Demokrati trebaju u studenome 2008. izaći i dobiti izbore za Bijelu kuću i zadržati Kongres i Senat', upozorio je Dodd.

Republikanski kandidati za nominaciju održat će sljedeću TV
raspravu u srijedu 28. studenoga, također na CNN-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene