Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Senatorica Hillary Clinton, vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, zauzela je znatno agresivnije stajalište prema svojim najbližim konkurentima u TV raspravi CNN-a, optužujući Johna Edwardsa za 'nabacivanje blatom' i ulazeći s Barackom Obamom u oštru raspravu o reformi sustava zdravstvenog osiguranja u SAD-u.


Clinton, koja uvjerljivo vodi u nacionalnim ispitivanjima raspoloženja demokratskih birača- s oko 50 posto podrške, promijenila je taktiku i umjesto vođenja načelne rasprave, prvi je put poimence kritizirala protivnike koji su joj na prethodnoj raspravi 30. listopada osporili iskrenost i vjerodostojnost.

Vezani članci Slika nije dostupna Hillary Clinton najavila obnovu globalnog vodstva SAD kao 'pametne sile' Slika nije dostupna Hillary Clinton nastavlja kampanju unatoč pritiscima

'Ne smeta mi kada netko dovodi u pitanje moj rad ili prioritete,
ali kada se netko počne nabacivati blatom barem se možemo nadati da je to točno i da ne dolazi ravno iz republikanskog priručnika', rekla je Clinton odgovarajući na napad Edwardsa kako je ona dio korumpirane političke klase i da ne može vratiti povjerenje u Bijelu kuću.

Rasprava je održana u Las Vegasu u Nevadi, jednoj od četiriju saveznih država u kojima se u siječnju 2008. održavaju prvi stranački predizbori, ključni za nominacije. Prema anketama u Nevadi, Clinton ima 63 posto podrške registriranih demokratskih birača, Obama 15 posto a Edwards 10 posto. Naklonost prema Hillary Clinton osjećala se i u publici, koja je glasno negodovala na napade Obame i Edwardsa na njihovu favoritkinju.

Clinton, koja predlaže uvođenje obveznog zdravstvenog osiguranja u SAD-u, Obami je prigovorila da bi njegov plan zdravstvene reforme ostavio bez osiguranja 15 milijuna ljudi.

Clinton je odbacila i kritike da koristi spol u kampanji, rekavši
kako je 'ne napadaju zato što je žena, nego zato što je vodeća'. U raspravi su otvorena i pitanja socijalne skrbi, trgovinske i vanjske politike, posebno rata u Iraku, odnosa prema Iranu i krizi u Pakistanu.

Većina kandidata kritizirala je Clinton zbog glasovanja za senatsku rezoluciju kojom je iranska Revolucionarna garda proglašena terorističkom organizacijom, no ona se branila da je to forma diplomatskog pritiska, a ne davanje Bushevoj administraciji povoda za novi rat.

Rasprava je bila jedna od najoštrijih do sada, što je i razumljivo s obzirom na velike uloge sedam tjedana prije predizbora u Iowi, gdje Clinton, Obama i Edwards vode izjednačenu utrku i dijeli ih nekoliko postotaka.

Ostali kandidati koji nemaju nikakvih izgleda za nominaciju, kao što su senatori Joe Biden i Chris Dodd, guverner Novog Meksika Bill Richardson i kongresnik Dennis Kucinich, uglavnom su statirali, a rijetka uključivanja u raspravu koristili su za isticanje svojeg političkog profila ili za duhovite opaske.

U tome je vrlo uspješan bio Kucinich, liberalni kongresnik iz Ohioa hrvatskog podrijetla, sa snažnom socijalnom notom i podrškom sidikata njegovoj politici.

Na pitanje voditelja kako to da je on jedni na pozornici koji je
glasao protiv tzv. Patriot acta (zakona o domovinskoj sigurnosti), Kucinich je odgovorio: 'To je zato što sam ga pročitao', uz smijeh i pljesak publike, čije je odobravanje dobio i za beskompromisnu osudu rata u Iraku.

Guverner Richardson i senator Dood apelirali su na druge kandidate da ne ulaze u svađe. 'Demokrati trebaju u studenome 2008. izaći i dobiti izbore za Bijelu kuću i zadržati Kongres i Senat', upozorio je Dodd.

Republikanski kandidati za nominaciju održat će sljedeću TV
raspravu u srijedu 28. studenoga, također na CNN-u.