Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hillary Clinton nastavlja kampanju unatoč pritiscima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suočena sa sve jačim pritiscima da odustane od utrke za demokratsku predsjedničku nominaciju, senatorica Hillary Clinton odlučila je pojačati kampanju, najavivši predizborne skupove u trima američkim saveznim državama - Oregonu, Južnoj Dakoti i Zapadnoj Virginiji.

Nakon poraza od Baracka Obame s 14 posto razlike u Južnoj Karolini i pobjede od samo dva posto razlike u Indiani u utorak dramatična predizborna utrka demokrata gotovo je odlučena, no Clinton je u Shepherdstownu, u Zapadnoj Virginiji, ipak najavila da "ostaje u utrci dok ne bude poznat nositelj nominacije".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Clinton ponovno u vodstvu pred Obamom Slika nije dostupna SAD izbori 2008: Clinton i Obama smiruju raspravu

S izostankom preokreta očekivana zbog Obamine nedostižne prednosti sa 160 izaslanika više za stranačku konvenciju (1847 prema 1686, po NY Timesu), dinamika kampanje drastično je izmijenjena, a Hillary Clinton je došla u izgubljenu poziciju.

Na preostalih šest predizbora odlučit će se o 217 izaslanika, razmjerno postotku osvojenih glasova, pa senatorici treba čak 85 posto glasova za preokret.

Jedini spas za Clinton bio bi Obamin velik gaf koji bi mu onemogućio pobjedu na predsjedničkim izborima 4. studenoga, ocjenjuju analitičari u američkom tisku.

Na pozive demokratskih čelnika da odustane od utrke Clinton je odgovorila kako je "još rano".

Da ozbiljno misli sudjelovati u utrci do zadnjih predizbora 3. lipnja u Južnoj Dakoti i Montani, Clinton je pokazala i novim ulaganjem vlastitih 6,4 milijuna dolara u kampanju, što su jučer objavili njezini suradnici.

U travnju je njezin stožer prikupio 20 milijuna dolara, što je više nego dvostruko manje od rekordnih 44 milijuna Baracka Obame. Odnos dva prema jedan u novčanoj moći prenosi se i na oglašivanje u predizbornoj kampanji.

Howard Wolfson, glasnogovornik Hillary Clinton, rekao je kako je njezino ulaganje "znak predanosti utrci, procesu i želji da osigura da se čuje glas njezinih pristaša".

Bivši demokratski senator i predsjednički kandidat iz 1972. George McGovern pozvao je Clinton da se povuče iz utrke, rekavši da je vrijeme za prekid suparništva kako bi demokrati pripremili plan za opće izbore.

Obamu su jučer poduprla još četiri tzv. superdelegata, čime se gotovo izjednačio s Clinton s 260 prema 264 superdelagata. Riječ je o skupini od 800 stranačkih čelnika i dužnosnika koji će presudno utjecati na odluku o nominaciji, prije Demokratske nacionalne konvencije u Denveru 25. kolovoza ili u tijeku nje, jer ni Clinton ni Obama ne će osigurati 2025 izaslanika dostatnih za automatsku nominaciju.

Hillary Clinton je i pod snažnim pritiskom medija u SAD-u, većinom otvoreno naklonjenih Obami, koji danas ocjenjuju da nastavkom izgubljene utrke najviše pomaže vjerojatnom republikanskom predsjedničkom kandidatu Johnu McCainu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene