Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Senatorica Hillary Clinton, kandidatkinja za novu američku državnu tajnicu, na saslušanju pred Senatom koji treba potvrditi njezino imenovanje, najavila je obnovu američkog vodstva u svijetu po konceptu 'pametne sile', s odlučnom i pragmatičnom diplomacijom u prvom planu te vojnom moći u pozadini.


61-godišnja Clinton također je naglasila da je važno voditi vanjsku politiku tako da stvara 'više partnera, a manje neprijatelja' u svijetu, te da angažira Ujedinjene narode i druga međunarodna tijela kad je god to moguće.

Vezani članci Slika nije dostupna John McCain i Hillary Clinton pobjednici predizbora na Floridi Slika nije dostupna SAD izbori 2008: Clinton i Obama smiruju raspravu

'Amerika ne može riješiti većinu hitnih problema sama, a svijet ih ne može riješiti bez Amerike. Najbolji način da promičemo američke interese, smanjujemo globalne prijetnje i iskoristimo globalne mogućnost jest da oblikujemo i primjenjujemo globalna rješenja... Vjerujem da je američko vodstvo još potrebno', rekla je Clinton na saslušanju pred senatskim Odborom za vanjsku politiku.

Naglasila je kako novoizabrani predsjednik Barack Obama i ona vjeruju da se 'vanjska politika mora temeljiti na braku načela i pragmatizma, a ne krute ideologije; na činjenicima i dokazima, a ne na osjećajima i predrasudama'. SAD se u vanjskoj politici, po njezinim riječima, mora koristiti onim što se naziva 'pametnom silom - cijelim rasponom sredstava koji su joj na raspolaganju - diplomatskim, gospodarskim, vojnim, političkim, pravnim i kulturnim, tako da primijeni pravo sredstvo ili kombinaciju sredstava za svaku situaciju'. 

'SAD učiniti će sve da spriječi da Iran postane nuklearna sila'

S konceptom pametne sile 'diplomacija će biti prethodnica naše vanjske politike', istaknula je Clinton i pozvala da se izdvaja više novca za State Department i američku agenciju za razvoj - USAID. Govoreći o brojnim izazovima s kojima je suočen SAD, Clinton je, među ostalim, naglasila da izabrani predsjednik Obama zagovara 'sigurno i odgovorno' povlačenje američkih snaga iz Iraka, veće angažiranje u ratu u Afganistanu i u borbi protiv Al-Qaide. Također se zauzima za zaustavljanje sukoba u Gazi i postizanje trajna mirovnog rješenja na Bliskom istoku koje će jamčiti sigurnost Izraelu te sigurnost i gospodarski razvoj Palestincima u vlastitoj državi, dodala je.

Na pitanje o prijetnji Irana Clinton je kazala kako će 'SAD učiniti sve da spriječi da Iran postane nuklearna sila'. Predsjedatelj Odbora demokratski senator John Kerry i posebno vodeći republikanski član Odbora Richard Lugar upozorili su na problem globalnog djelovanja zaklade njezina supruga, bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, zbog mogućnosti da strane države zbog donacija zakladi očekuju neke povlastice od državne tajnice.

'I dobronamjerne strane donacije su opasne za američku vanjsku politiku', upozorio je Lugar i pozvao na transparentnost zaklade i odricanje od stranih donacija. Međutim, ne očekuje se da će problem Clintonove zaklade biti zapreka potvrdi imenovanja Hillary Clinton. Odbor za vanjsku politiku mogao bi o njezinu imenovanju glasovati već u četvrtak, a Senat do Obamine inauguracije idućeg utorka, 20. siječnja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju