Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučna diplomacija s vojnom pozadinom

Hillary Clinton najavila obnovu globalnog vodstva SAD kao 'pametne sile'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senatorica Hillary Clinton, kandidatkinja za novu američku državnu tajnicu, na saslušanju pred Senatom koji treba potvrditi njezino imenovanje, najavila je obnovu američkog vodstva u svijetu po konceptu 'pametne sile', s odlučnom i pragmatičnom diplomacijom u prvom planu te vojnom moći u pozadini.

61-godišnja Clinton također je naglasila da je važno voditi vanjsku politiku tako da stvara 'više partnera, a manje neprijatelja' u svijetu, te da angažira Ujedinjene narode i druga međunarodna tijela kad je god to moguće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči 'Super utorka' Clinton i Obama izjednačeni, McCain u znatnom vodstvu Slika nije dostupna John McCain i Hillary Clinton pobjednici predizbora na Floridi

'Amerika ne može riješiti većinu hitnih problema sama, a svijet ih ne može riješiti bez Amerike. Najbolji način da promičemo američke interese, smanjujemo globalne prijetnje i iskoristimo globalne mogućnost jest da oblikujemo i primjenjujemo globalna rješenja... Vjerujem da je američko vodstvo još potrebno', rekla je Clinton na saslušanju pred senatskim Odborom za vanjsku politiku.

Naglasila je kako novoizabrani predsjednik Barack Obama i ona vjeruju da se 'vanjska politika mora temeljiti na braku načela i pragmatizma, a ne krute ideologije; na činjenicima i dokazima, a ne na osjećajima i predrasudama'. SAD se u vanjskoj politici, po njezinim riječima, mora koristiti onim što se naziva 'pametnom silom - cijelim rasponom sredstava koji su joj na raspolaganju - diplomatskim, gospodarskim, vojnim, političkim, pravnim i kulturnim, tako da primijeni pravo sredstvo ili kombinaciju sredstava za svaku situaciju'. 

'SAD učiniti će sve da spriječi da Iran postane nuklearna sila'

S konceptom pametne sile 'diplomacija će biti prethodnica naše vanjske politike', istaknula je Clinton i pozvala da se izdvaja više novca za State Department i američku agenciju za razvoj - USAID. Govoreći o brojnim izazovima s kojima je suočen SAD, Clinton je, među ostalim, naglasila da izabrani predsjednik Obama zagovara 'sigurno i odgovorno' povlačenje američkih snaga iz Iraka, veće angažiranje u ratu u Afganistanu i u borbi protiv Al-Qaide. Također se zauzima za zaustavljanje sukoba u Gazi i postizanje trajna mirovnog rješenja na Bliskom istoku koje će jamčiti sigurnost Izraelu te sigurnost i gospodarski razvoj Palestincima u vlastitoj državi, dodala je.

Na pitanje o prijetnji Irana Clinton je kazala kako će 'SAD učiniti sve da spriječi da Iran postane nuklearna sila'. Predsjedatelj Odbora demokratski senator John Kerry i posebno vodeći republikanski član Odbora Richard Lugar upozorili su na problem globalnog djelovanja zaklade njezina supruga, bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, zbog mogućnosti da strane države zbog donacija zakladi očekuju neke povlastice od državne tajnice.

'I dobronamjerne strane donacije su opasne za američku vanjsku politiku', upozorio je Lugar i pozvao na transparentnost zaklade i odricanje od stranih donacija. Međutim, ne očekuje se da će problem Clintonove zaklade biti zapreka potvrdi imenovanja Hillary Clinton. Odbor za vanjsku politiku mogao bi o njezinu imenovanju glasovati već u četvrtak, a Senat do Obamine inauguracije idućeg utorka, 20. siječnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene