Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki potpredsjednik Joe Biden obećao je snažniju suradnju s europskim saveznicima u vezi sa sigurnosnim pitanjima, ali samo u zamjenu za veći europski doprinos borbi protiv globalnih sigurnosnih prijetnji, javljaju agencije.


Bidenov govor na konferenciji o sigurnosti što traje u Muenchenu agencija dpa opisuje kao prvi pokazatelj politike nove američke administracije u vezi s obranom i sigurnošću. U govoru je Biden nabrojao američke prioritete diljem svijeta i obećao veću američku 'skromnost' u bavljenju tim pitanjima. 'U Europu dolazim u ime nove administracije... Koja odlučno kani unijeti nove tonove ne samo u Washington, nego i američke odnose diljem svijeta'.

Vezani članci Uginuo Bidenov pas Champ 03 Tuga u Bijeloj kući, preminuo Bidenov ljubimac: "Zauvijek će nam nedostajati" Branimir Vidmarović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Stručnjak za međunarodne odnose analizira povijesni susret dvojice svjetskih vođa: "Ovo što su se dogovorili najbolji je ishod sastanka, jer iz toga proizlazi sve ostalo"

'Amerika će učiniti više', rekao je. 'Nažalost, Amerika će i tražiti više od svojih partnera', dodao je američki potpredsjednik. Nijedna zemlja, ma kako moćna bila, ne može sama', rekao je Biden. 'Mi ne mislimo da savezi umanjuju američku snagu', nastavio je Biden. 'Zato ćemo se angažirati. Slušat ćemo. Konzultirat ćemo se. Amerika treba svijet, baš kao što i svijet, vjerujem u to, treba Ameriku'.

Područja u kojima će, najavio je Biden, SAD trebati pomoć Europe i svijeta jesu provođenje plana o postizanju mirnog rješenja za ostvarenje dviju država za Izraelce i Palestince na Bliskome istoku, te daljnja potpora vladama u Pakistanu i Afganistanu. Biden je dao naslutiti da će SAD zadržati pravo da i sam napadne budu li okolnosti to zahtijevale. 'Radit ćemo u partnerstvu kad god to budemo mogli', rekao je.

Biden je donio i primamljive ponude. Najavio je da Amerika neće više mučiti zatvorenike u Guantanamu i ukinut će taj zatvor na kubanskome tlu, ali istodobno od europskih zemalja traži spremnost na prihvaćanje zatvorenika. SAD će ostati u kontaktu i s Rusijom kad je u pitanju raketni štit dijelove kojega kani postaviti u Poljskoj i Češkoj, rekao je Biden. Ta je zamisao prošloga predsjednika Georgea W. Busha u Rusiji naišla na žestoko neodobravanje.

Francuska i Njemačka su u Muenchenu već najavile strože sankcije protiv Irana ne pristane li ta zemlja ograničiti svoj nuklearni program, objavio je Reuters. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se službeni Berlin nada diplomatskom rješenju toga problema. Prisjetila se ponude novog američkog predsjednika Baracka Obame da izravno razgovara s Teheranom o tom pitanju, što za njegova prethodnika Busha nije dolazilo u obzir.

'Mislim da će nam nova američka administracija idućih mjeseci jasno pokazati na kakav pristup Iranu misli', rekla je Angela Merkel u Muenchenu. I francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na toj je konferenciji o sigurnosti rekao kako alternative jačanju sankcija protiv Irana nema. On je i Rusiju pozvao na suradnju. 'Treba nam ruska pomoć kako bi te sankcije protiv Irana djelovale', rekao je Sarkozy. 'Ostalo nam je još samo jedno rješenje, jačanje sankcija protiv Irana i povezivanje s Rusijom u tome procesu'.

'Rusija mora odlučiti kakvom će se pokazati. Želi li mir, mora to i pokazati. Ako želi biti (globalni igrač), mora nam pomoći u vezi s Iranom', dodao je francuski predsjednik koji je iransko priopćenje o lansiranju prvoga satelita u orbitu opisao kao 'izuzetno lošu vijest'. Na 45. muenchenskoj konferenciji o sigurnosti, koja je osim Bidena, Merkel i Sarkozyja okupila brojne druge svjetske čelnike, sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.