Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žena bombaš samoubojica je na sjeveroistoku Nigerije koji je pod udarom Boko Harama svezala bebu na leđa kako bi ušla neopaženo na posjećenu tržnicu kako bi aktivirala eksploziv koji je nosila u nedavnom napadu, rekao je lokalni dužnosnik vlasti u utorak.


Žena s bebom i dvije djevojčice, sve noseći eksploziv, napale su prepunu tržnicu u gradu Madagaliju prije 11 dana, ubivši šestero ljudi i ranivši 17, prema predsjedniku lokalne vlade Madagalija Alhaji Yusufu Mohammedu.

Vezani članci Slika nije dostupna 50 mrtvih u bombaškom napadu na tržnicu u Nigeriji Slika nije dostupna U bombaškom napadu u Nigeriji ubijeno oko 30 osoba

Glasnogovornik nigerijskih kopnenih snaga Rabe Abubakar nije mogao potvrditi da je beba upotrijebljena u napadu te je rekao kako se žena možda samo zakrinkala tako da izgleda da nosi dijete.

UN-ova agencija za djecu (UNICEF) rekla je kako je to prvi slučaj na sjeveroistoku Nigerije u koji je upleteno dijete o kojem je izvješćeno.

"Krajnje smo zabrinuti zbog korištenja bebe na tako bešćutan način", rekla je glasnogovornica UNICEF-a Doune Porter za Thomson Reuters Foundation.

Samoubojički bombaški napadi za račun džihadističke skupine Boko Haram su uobičajeni u sjeveroistočnoj Nigeriji, središtu sedmogodišnjih nastojanja tih militanata da stvore islamsku državu.

Islamistička skupina koristi prognanu djecu ili djevojčice koje otima i prisiljava ih da postanu bombaši, a neki od njih nisu niti svjesni da nose eksploziv, kažu humanitarne agencije.

Korištenje djece kao bombaša samoubojica od strane Boko Harama porasla je skoro peterostruko od 2014., s 19 bombaških napada djece, većinom djevojčica, koje je u prošloj godini zabilježio UNICEF.

Prije napada u Madagaliju, najmlađe dijete korišteno u takvom napadu bila je devetogodišnja djevojčica, rekla je UN-ova agencija. (Hina)