Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spasili mu život

S 52 maratona želi se odužiti liječnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi se odužio liječničkom timu i osoblju koje mu je spasilo život, bivši britanski vojnik, odlučio je u godinu dana sudjelovati na čak 52 maratona.

Karl Hinett, 23-godišnji bivši britanski vojnik, preživio je pravu noćnu moru prije pet godina u Iraku. Tada kao 18-godišnjak, 19. rujna 2005. godine, u misiji spašavanja dvojice britanskih vojnika iz zatvora u Basri, njegov tenk tipa 'Warrior' napadnut je od strane razjarene gomile.

Pročitajte i ovo Noćni klub - 2 Ključ u bravu Vlasnik karlovačkog kluba nakon opasnog incidenta za DNEVNIK.hr: "Definitivno zatvaram, ništa nije vrijedno ovoga" Izgorjela je etaža kuće u vlasništvu 49-godišnjaka Detalji nepoznati Izgorjela etaža obiteljske kuće: Muškarac dobio opekline po glavi i tijelu, zadržan u bolnici

Osim kamenjem, gomila je tenk zasula i petrolejskim bombama, a tu je sve krenulo po zlu za Hinetta. Dok su njegovi suborci iz tenka uspjeli pobjeći i prošli su bez težih ozljeda, Hinett je tenk jedva napustio sav u plamenu, a taj je trenutak fotoaparatom ovjekovječio i Reutersov fotoreporter.

Želi prikupiti 3 milijuna funti

Hinett je u komi, u bolnici, proveo 11 dana, a liječnici su se pribojavali da bi ga teške opekline mogle stajati života. U slijedećim mjesecima prošao je čitav niz operacija i presađivanja kože. Imao je teške opekline na gotovo polovici tijela.

Danas, nakon uspješne rehabilitacije i života koji se pomalo vraća u normalu, koliko je to moguće, on se želi odužiti bolnici Queen Elizabeth u Birminghamu te u 52 maratona želi prikupiti tri milijuna funti, kako bi se pokrenuo projekt 'Home For The Brave', odnosno nebolnički centar za ozlijeđene vojnike i vojno osoblje, piše Daily Mail.

'Ovako mi je namijenjeno da izgledam'

'Ti su ljudi toliko žrtvovali i nadam se kako će nas i drugi podržati u ovome', rekao je Hinett. Kaže da se sjeća svakog detalja događaja u Basri, koji mu je promijenio život. 'Odjeća mi je potpuno izgorjela. Koža mi je izgorjela i sjećam se kako sam izgledao potpuno spržen. Podigao sam ruke i vidio samo mrtvu, sprženu kožu', ispričao je.

Svoje ožiljke, kaže, na neki način čak i voli, te smatra da su postali dio njegovog identiteta. 'Prihvatio sam da mi je bilo namijenjeno da ovako izgledam', zaključio je. Kako bi se zahvalio liječnicima i medicinskim sestrama, on namjerava pretrčati 2.180 kilometara, a počet će 1. siječnja 2011. u Švicarskoj. Iako više nije vojnik, nada se kako bi karijeru mogao nastaviti kao vatrogasac. 'Imam iskustva iz prve ruke', rekao je na kraju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene