Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRORUSKI SIMBOLI

Prijetnja zbog slova Z i V: "Vaša zemlja će završiti na smetlištu povijesti!"

Ilustracija, slovo
Ilustracija, slovo Foto: Afp
Ruski čelnici oštro su reagirali na zabranu proruskih ratnih oznaka u bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji, javlja u srijedu dpa.

Početkom tjedna glavni grad Republike Moldavije Kišinjev zabranio je simbole "Z" i "V" koji predstavljaju potporu ruskim trupama koje ratuju u Ukrajini te također lentu Svetog Jurja, oznaku pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali i proruskih separatista u Ukrajini.

Ruski zastupnik Aleksej Puškov zaprijetio je predsjednici Maji Sandu da će nezina zemlja završiti na "smetlištu povijesti".

"Trebala bi biti malo pažljivija kada su u pitanju Rusija i njezini simboli, posebice imajući u vidu da Kišinjev ne može platiti ruski plin", rekao je Puškov.

Sandu je odluku o zabrani spomenutih simbola obrazložila riječima da pridonose podijeljenosti u zemlji te da je njima mjesto na "smetlištu povijesti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Simbol rata FOTO/VIDEO Policija još traži "kreativca": U Bijelom Brdu kod Osijeka netko je na table ispisao zloglasno "Z"

Pročitajte i ovo Ilustracija, slovo KAZNENI PROGON Dio Njemačke zabranio simbol Z: "Nerazumljivo je da postoje ljudi koji podržavaju zločin"

Moldavija je uvelike ovisna o ruskom plinu

Moldavija, smještena između Ukrajine i Rumunjske, traži članstvo u EU, ali je 9. ožujka objavila da ne želi članstvo u NATO savezu, navodeći da je načelo neutralnosti sadržano u ustavu zemlje.

Kišnijev je Ukrajini uputio humanitarnu pomoć, ali se suzdržao od slanja vojne opreme i naoružanja. S obzirom na neutralni status zemlje, Moldavija se nije pridružila sankcijama Zapada protiv Rusije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene