Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kalifornija Kinezima

Ruski prof. predvidio raspad SAD-a 2010. godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije deset godina ruski akademik Igor Panarin predvidio je raspad SAD-a u 2010. godini. Naveo je također kako će raspadu prethoditi financijska kriza te građanski rat uzrokovan krizom morala, a njegova predviđanja danas ponovno oživljavaju ruski i američki mediji.

U proteklih nekoliko tjedana barem dva puta na dan netko od Panarina traži intervju na tu temu. On sam kaže kako je to rekord, ali očekuje kako će potražnja za obrazloženjem njegovih argumenata tek porasti, piše Wall Street Journal.

Pročitajte i ovo Svjetla na nebu iznad Kalifornije Snimke iz Kalifornije VIDEO Misteriozna vatrena svjetlost snimljena na nebu: "Nisam mogla vjerovati svojim očima" Slika nije dostupna Schwarzenegger uvodi zdravstveno osiguranje za sve građane?

Prof. Panarin ima 50 godina i bivši je analitičar KGB-a, a danas radi kao dekan na ruskoj Akademiji za diplomate. Uz to piše knjige i stručnjak je za američko-ruske odnose. Njegove crne prognoze o budućnosti SAD-a glazba su za uši Kremlinu, koji proteklih nekoliko godina za svjetske krize Sjedinjene Države redovito označava glavnim krivcem.

No Panarin inzistira na tome kako on ne spada među Ruse koji ne vole Amerikance. Kaže kako samo upozorava na okolnosti, koje su prema njegovom mišljenju neizbježne. 

Masovno useljavanje, ekonomska kriza i slom dolara

'U ovom trenutku postoji oko 55 posto mogućnosti da će do ostvarenja mojih predviđanja o raspadu SAD-a zaista doći', kaže Panarin te dodaje kako to ne bi bilo dobro za Rusiju, jer ona ovisi o snažnom dolaru i trgovini s SAD-om.

Bijela kuća odbila je komentirati profesorova predviđanja. Predviđa kako će na proljeće doći do masovnog useljavanja, ekonomske krize i u konačnici krize morala koja će na kraju nužno dovesti do građanskog rata i sloma dolara. Tvrdi da će do kraja 2010. godine doći do raspada SAD-a na šest dijelova, dok će se Aljaska ponovno vratiti Rusiji. No drugi ruski stručnjaci ne slažu se s Panarinovim stavom, a tvrde kako njegova predviđanja i tvrdnje samo raspiruju anti-američke stavove. Panarinovi protivnici smatraju kako njegove prognoze 'ne drže vodu'. 

Proplakali zbog Panarinove teorije

Teoriju o raspadu SAD-a Panarin je iznio još 1998. godine na jednoj konferenciji u Austriji. Tada, kao ni mnogi danas, delegati koji su sudjelovali na konferenciji nisu vjerovali da je tako nešto moguće. Teoriju je argumentirao dokumentima ruskih obavještajaca. Njegovu kartu 'raspadnutog' SAD-a mnogi su odnijeli kući s njegovim potpisom.

Prema Panarinovim predviđanjima ekonomski slom SAD-a i građanski rat dovest će do etničkog razdora te ulaska stranih investicija. 

Aljaska i financijska moć Rusima

Kalifornija će se zvati Republika Kalifornija i bit će pod snažnim utjecajem Kineza, Teksas će biti središte Republike Teksas,a past će pod utjecaj Meksika. Washington i New York će biti dio nazvan 'Atlantic Amerika' i moguće je da se pridruži Europskoj Uniji. Kanada će postati središte sjeverne regije SAD-a, koju profesor Panarin naziva 'Centralnom sjevernom američkom republikom'. Havajima će vladati ili Japanci ili Kinezi, a Aljaska će se vratiti pod rusku vlast.

Prema njegovim predviđanjima glavnu ekonomsku ulogu i moć u svijetu imat će Rusija i Kina. Prema njegovom mišljenju nadanja Amerikanaca kako će novi predsjednik Barack Obama donijeti promjenu su neutemeljena. 'Kada svane proljeće, bit će jasno da nitko ne može napraviti čudo', kaže Panarin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene