Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazili i izlazili iz zone

Južna Koreja digla borbene avione zbog ruskih i kineskih bombardera: "Pripremili smo se..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Južnokorejska vojska priopćila je da je dignula borbene avione nakon što su dva kineska i šest ruskih vojnih aviona ušli u njezinu zonu protuzračne obrane.

Južna Koreja podigla je svoje borbene avione nakon ulazaka kineskih i ruskih ratnih aviona u njezinu zonu protuzračne obrane.

Kineski bombarderi H-6 u više navrata su ulazili i napuštali korejsku identifikacijsku zonu zračne obrane u blizini južne i sjeveroistočne obale Južne Koreje u 5:50 ujutro po lokalnom vremenu u srijedu, priopćeno je iz Seulskog združenog stožera.

Nekoliko sati kasnije dogodio se još jedan ulazak u zonu iz Japanskog mora, u Koreji poznatog kao Istočno more. Kineski avioni bili su u pratnji ruskih ratnih aviona među kojima su bili bombarderi TU-95 i borbeni avioni SU-35.

"Naša vojska poslala je borbene avione prije ulaska kineskog i ruskog zrakoplova u zonu Kadiz kako bi proveli taktičke mjere u pripremi za potencijalnu nepredviđenu situaciju", stoji u priopćenju načelnika stožera. "Avioni nisu povrijedili zračni prostor Južne Koreje", dodaje se.

Pročitajte i ovo Pad zrakoplova Malaysia Airlinesa MH17 - 7 Suđenje u Haagu Rusi krivi za rušenje aviona nad Ukrajinom: Projektil ispaljen iz sela ubio gotovo 300 ljudi

Zona protuzračne obrane je područje u kojem države zahtijevaju da strani avioni poduzmu posebne korake kako bi se identificirali. Trenutačno ne postoje međunarodna pravila koja uređuju zone protuzračne obrane.

Moskva ne priznaje korejsku zonu protuzračne obrane, piše The Guardian. Peking navodi da ta zona nije teritorijalni zračni prostor i da bi sve zemlje tamo trebale uživati ​​slobodu kretanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tragedija u teksasu Objavljeni detalji nesreće: U sudaru aviona iz Drugog svjetskog rata šestero mrtvih

Japanske zračne samoobrambene snage također su digle borbene zrakoplove nakon što su kineski bombarderi preletjeli u Japansko more, gdje su im se pridružile dvije ruske bespilotne letjelice, objavilo je tokijsko ministarstvo obrane kasnije.

Kina i Rusija ranije su rekle da njihovi ratni zrakoplovi izvode redovite zajedničke vježbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene