Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širenje NATO-a

Ruski general upozorio na mogućnost nuklearnog sukoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik glavnog stožera ruske vojske, pred ruskim je parlamentom upozorio da je istočno širenje NATO-a povećalo rizik od potencijalnog lokanog sukoba u državama koje graniče sa Rusijom.

General Nikolaj Makarov (62) izrazio je zabrinutost zbog toga što je, u proteklih je nekoliko godina, čak 6 bivših članica Varšavskog pakta pristupilo NATO-u. 'U određenim uvjetima, smatram da nije nemoguće da lokalni i regionalni oružani sukobi prerastu u rat velikih razmjera, možda čak i s uporabom nuklearnog oružja', upozorio je general Nikolai Makarov, kako prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja

Također je komentirao američke planove izgradnje raketnog štita u istočnoj Europi izjavivši da je 'Problem europskog raketnog štita vrlo ozbiljan'. Rusija danas ima napet odnos s Gruzijom, u kojoj je vojno intervenirala 2008. Ukrajina, koja je također jedno vrijeme naginjala zapadu, danas ima vodstvo koje više naginje Moskvi.

S druge strane, Rusija također dijeli značajnu granicu s Sjevernom Koreom, Mongoliom, Kinom i Kazahstanom, no odnosi s njima su zadnjih godina prijateljski.

Makarov je zapovjednik glavnog stožera i zamjenik ministra obrane ruske vojske od 2008. Njegov govor pred ruskim parlamentom dolazi u vrijeme kada se očekuju promjene u ruskoj politici. Naime, očekuje se da će Vladimir Putin nakon slijedećih izbora ponovno zauzeti mjesto predsjednika, a dosadašnji predsjednik Dimitri Medvedev, preuzeti njegovu poziciju premijera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene