Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zapovjednik glavnog stožera ruske vojske, pred ruskim je parlamentom upozorio da je istočno širenje NATO-a povećalo rizik od potencijalnog lokanog sukoba u državama koje graniče sa Rusijom.


General Nikolaj Makarov (62) izrazio je zabrinutost zbog toga što je, u proteklih je nekoliko godina, čak 6 bivših članica Varšavskog pakta pristupilo NATO-u. 'U određenim uvjetima, smatram da nije nemoguće da lokalni i regionalni oružani sukobi prerastu u rat velikih razmjera, možda čak i s uporabom nuklearnog oružja', upozorio je general Nikolai Makarov, kako prenosi Daily Mail.

Vezani članci Ilustracija FOTO Ukrajinci objavili kako izgleda grad nakon što su ga opustošili Rusi. Britanci objavili nimalo ohrabrujuće vijesti za agresora Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski Rusija postavila apsurdne zahtjeve pa zaprijetila Zelenskom: "Ako mu je stalo do Ukrajinaca, mora ih odmah usvojiti. Ne može biti drugačije"

Također je komentirao američke planove izgradnje raketnog štita u istočnoj Europi izjavivši da je 'Problem europskog raketnog štita vrlo ozbiljan'. Rusija danas ima napet odnos s Gruzijom, u kojoj je vojno intervenirala 2008. Ukrajina, koja je također jedno vrijeme naginjala zapadu, danas ima vodstvo koje više naginje Moskvi.

S druge strane, Rusija također dijeli značajnu granicu s Sjevernom Koreom, Mongoliom, Kinom i Kazahstanom, no odnosi s njima su zadnjih godina prijateljski.

Makarov je zapovjednik glavnog stožera i zamjenik ministra obrane ruske vojske od 2008. Njegov govor pred ruskim parlamentom dolazi u vrijeme kada se očekuju promjene u ruskoj politici. Naime, očekuje se da će Vladimir Putin nakon slijedećih izbora ponovno zauzeti mjesto predsjednika, a dosadašnji predsjednik Dimitri Medvedev, preuzeti njegovu poziciju premijera.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju