MiG-29 (Foto: AFP)
MiG-29 (Foto: AFP)

Srbija može na poklon od Rusije dobiti šest lovaca tipa MiG-29. Cijena toga zasad se ne zna, ali je jasno da ona neće biti fiksna.


Šest borbenih zrakoplova tipa MiG-29 koji trenutno nisu u uporabi u Rusiji, ta zemlja želi pokloniti Srbiji, no pod jednim uvjetom. Ako Srbija želi te zrakoplove, mora se obvezati platiti njihov remont, koji im je prijeko potreban, prenosi Blic, pozivajući se na anoniman izvor iz srpskog ratnog zrakoplovstva, čija je delegacija nedavno bila u posjetu Rusiji.

"Jedna od opcija je da avione dobijemo na poklon, ali da platimo njihov remont. Ako tako bude dogovoreno, naš je cilj da osiguram da se remont ne radi u Rusiji, već kod nas. Time bismo uposlili našu industriju, a istovremeno bismo ovladali i novom tehnologijom", rekao je navedeni izvor.

Cijena toga zasad se ne zna, ali je jasno da ona neće biti fiksna već će ovisiti o tome kakva bi se nadogradnja radila na tim borbenim zrakoplovima. otvorene su dvije opcije - ruska oprema, ili oprema zapadnog porijekla.

Cijena novih MiG-29 zrakoplova iznosi 65 milijuna dolara. Četiri MiG-29 zrakoplova koje Srbija ima, rok trajanja istječe 2018. godine., a posljednji njihov remont koji je obavljen u Rusiji, Srbiju je stajao 27 milijuna eura.