Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija zabrinuta zbog mogućeg ulaska Ukrajine i Gruzije u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovno je izrazio zabrinutost Moskve zbog nastojanja Sjedinjenih Država da Gruziju i Ukrajinu uključe u NATO, prenosi ruski dnevnik Izvestija.

'Washington sve aktivnije ulazi u postsovjetski prostor: Ukrajina i Gruzija najočitiji su primjeri', rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Tučnjava u gruzijskom parlamentu Zbog kontroverznog zakona VIDEO Kaos u parlamentu: Zastupnik tijekom govora dobio udarac u glavu, odmah izbila velika tučnjava

Lavrov je rekao da se 'besramno pokušava uključiti' Gruziju i Ukrajinu u NATO, 'premda je velika većina ukrajinskoga stanovništva protiv toga', dok gruzijske separatističke republike Abhazija i Južna Osetija 'o tome ne žele ni čuti'.

Eventualni ulazak Gruzije i Ukrajine u NATO imat će 'ponajprije geopolitičke posljedice, ali i gospodarske jer će bliske veze' ruskih i ukrajinskih poduzeća s područja vojne industrije 'biti revidirane', upozorio je Lavrov.

'To će se dogoditi zato što će NATO zahtijevati prihvaćanje njegovih standarda. A ruska će strana postavljati pitanje održivosti tih partnerskih veza zbog svoje sigurnosti', naglasio je ruski ministar.

Ojačane potporom SAD-a, Gruzija i Ukrajina očekuju da će ovoga tjedna na summitu u Bukureštu dobiti pozivnicu za priključivanje Akcijskom planu za ulazak u NATO. Zemlje članice NATO-a, međutim, izražavaju sumnje u to. 

Rusija se oštro protivi novom proširenju NATO-a jer približavanje Saveza svojim granicama doživljava kao prijetnju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene