Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovno je izrazio zabrinutost Moskve zbog nastojanja Sjedinjenih Država da Gruziju i Ukrajinu uključe u NATO, prenosi ruski dnevnik Izvestija.


'Washington sve aktivnije ulazi u postsovjetski prostor: Ukrajina i Gruzija najočitiji su primjeri', rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Vezani članci Gužva KVIZ: Znate li koje od ovih država imaju više stanovnika? Neke bi vas mogle iznenaditi! Slika nije dostupna Moskva optužuje Sjedinjene Države da naoružavaju Gruziju

Lavrov je rekao da se 'besramno pokušava uključiti' Gruziju i Ukrajinu u NATO, 'premda je velika većina ukrajinskoga stanovništva protiv toga', dok gruzijske separatističke republike Abhazija i Južna Osetija 'o tome ne žele ni čuti'.

Eventualni ulazak Gruzije i Ukrajine u NATO imat će 'ponajprije geopolitičke posljedice, ali i gospodarske jer će bliske veze' ruskih i ukrajinskih poduzeća s područja vojne industrije 'biti revidirane', upozorio je Lavrov.

'To će se dogoditi zato što će NATO zahtijevati prihvaćanje njegovih standarda. A ruska će strana postavljati pitanje održivosti tih partnerskih veza zbog svoje sigurnosti', naglasio je ruski ministar.

Ojačane potporom SAD-a, Gruzija i Ukrajina očekuju da će ovoga tjedna na summitu u Bukureštu dobiti pozivnicu za priključivanje Akcijskom planu za ulazak u NATO. Zemlje članice NATO-a, međutim, izražavaju sumnje u to. 

Rusija se oštro protivi novom proširenju NATO-a jer približavanje Saveza svojim granicama doživljava kao prijetnju.