Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovno je izrazio zabrinutost Moskve zbog nastojanja Sjedinjenih Država da Gruziju i Ukrajinu uključe u NATO, prenosi ruski dnevnik Izvestija.


'Washington sve aktivnije ulazi u postsovjetski prostor: Ukrajina i Gruzija najočitiji su primjeri', rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe" Branko Bačić, predsjednik Klub zastupnika HDZ-a u Saboru Bačić nakon Predsjedništva HDZ-a izašao pred medije, odgovorio zašto nema šefa: "Sigurno ćete ga to moći pitati"

Lavrov je rekao da se 'besramno pokušava uključiti' Gruziju i Ukrajinu u NATO, 'premda je velika većina ukrajinskoga stanovništva protiv toga', dok gruzijske separatističke republike Abhazija i Južna Osetija 'o tome ne žele ni čuti'.

Eventualni ulazak Gruzije i Ukrajine u NATO imat će 'ponajprije geopolitičke posljedice, ali i gospodarske jer će bliske veze' ruskih i ukrajinskih poduzeća s područja vojne industrije 'biti revidirane', upozorio je Lavrov.

'To će se dogoditi zato što će NATO zahtijevati prihvaćanje njegovih standarda. A ruska će strana postavljati pitanje održivosti tih partnerskih veza zbog svoje sigurnosti', naglasio je ruski ministar.

Ojačane potporom SAD-a, Gruzija i Ukrajina očekuju da će ovoga tjedna na summitu u Bukureštu dobiti pozivnicu za priključivanje Akcijskom planu za ulazak u NATO. Zemlje članice NATO-a, međutim, izražavaju sumnje u to. 

Rusija se oštro protivi novom proširenju NATO-a jer približavanje Saveza svojim granicama doživljava kao prijetnju.