Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski vrhovni sud odbio je rehabilitirati posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. Romanova i njegovu obitelj koje su boljševici smaknuli 1918., izvijestio je glasnogovornik suda Pavel Odincov.


Sud je zaključio da se Nikolaj II., njegova supruga i petero djece ne mogu rehabilitirati, potvrdivši tako odluku ruskog državnog odvjetništva od 26. rujna.

Vezani članci Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje Gradonačelnik Petrinje vraća državi trideset milijuna kuna pomoći: "Neka nam izravno pošalje pomoć i to na temelju stručne procjene" Scott Disick Viđen u rehabilitacijskom centru, ali sad je bijesan i odbija priznati da je tamo završio zbog droge

U studenome 2006. moskovski sud je ocijenio protuzakonitom odluku državnog odvjetništva da ne rehabilitira Nikolaja II. U lipnju 2007. državno odvjetništvo je ponovo dobilo nalog da preispita predmet.

Prema odluci suda, Nikolaj II., njegova supruga Aleksandra i njihovih petero djece, koje je 'čeka', Lenjinova politička policija, zatočila, a zatim smaknula 17. srpnja 1918. u Ekaterinburgu, na Uralu, nisu bili žrtve političke represije, već ubojstva s predumišljajem koje se tiče općeg prava.

Cara i članove njegove obitelji je Ruska Pravoslavna Crkva u kolovozu 2000. godine proglasila mučenicima.