Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija uskratila vize OESS-u, izbori bez promatrača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) neće moći nadzirati parlamentarne izbore 2. prosinca jer su im ruske vlasti uskratile vize, objavio je OESS.

Žaljenje zbog takve odluke izrazila je i Europska komisija u Bruxellesu, a Ured ruskog predsjednika odbacio je navode o sprečavanju promatrača kazavši da Moskva ispunjava obveze OESS-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija u EU bez viza Kosovari slave: "Ukinuta je velika nepravda i stečeno je veliko pravo" Slika nije dostupna Putin: SAD je kriv što na izborima nije bilo OESS-ovih promatrača

"Unatoč opetovanim pokušajima da ishodimo vize za ulazak stručnjaka i promatrača u Rusku Federaciju, vize nam stalno odbijaju" te sa žaljenjem objavljujemo da (OESS) neće moći ispuniti svoj mandat pod takvim okolnostima", objavio je ured OESS-a u Varšavi.

Rusija je već bila kritizirana jer je kazala da će samo 70 promatrača OESS-a motriti izbore za donji dom parlamenta (Dumu) 2. prosinca, a to je daleko manje nego na ijednim izborima dosad.

Europska komisija u Bruxellesu izrazila je žaljenje "što neće biti moguće organizirati promatranje izbora" i zauzela se da izbori budu "demokratski" i "u skladu s međunarodnim normama", javlja France presse.

"Očekujemo da Rusija ispuni jamstva koja je predsjednik Vladimir Putin dao na summitu Europske unije i Rusije u Mafri (listopad) da će izbori biti otvoreni i poštivati međunarodne norme za demokratske izbore", izjavila je glasnogovornica EK Christiane Hohmann.

Agencija Associated Press citira glasnogovornika ruskog predsjednika Vladimira Putina da "Ruska Federacija potpuno ispunjava svoje obveze, kao dio OESS-a".

"Zapravo, nema ograničenja misiji promatrača", rekao je Dmitrij Peskov i podsjetio da propisi OESS-a omogućuju zemlji domaćinu da odredi broj željenih promatrača.

"Teško možemo govoriti o bilo kakvom kršenju propisa", rekao je Peskov.

Svih 56 zemalja članica OESS-a, uključujući Rusiju, dogovorilo je 1990. pozivati međunarodne promatrače da nadziru izbore, a OESS odlučuje tada o slanju promatrača prema potrebama.

Danas, dva tjedna prije službenih izbora, već je počelo glasanje za stočare, pomorce, graničare i druge stanovnike dalekih regija Rusije, najveće zemlje na svijetu.

Prijevremeno glasanje održat će se od 16. studenoga do 1. prosinca u 32 od 85 ruskih regija, kako bi se "stanovnicima teško pristupačnih područja omogućilo da ostvare svoje pravo glasa", kazala je Elena Dubrovina, članica Središnjeg izbornog povjerensta, javlaj agencija Interfax.

Danas je organizirano glasanje za republiku Tuva (istočni Sibir), za Kamčatku i Sahalin (Ruski daleki istok).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene