Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je kazala da su napadi na snage lojalne libijskome vođi Moameru Gadafiju prerasle u intervenciju u građanskome ratu za što Zapad nema potporu Ujedinjenih naroda koji su odobrili samo nametanje zone zabrane leta nad Libijom.


Rezolucijom od 17. ožujka Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je samo zaštitu libijskih civila, no stižu 'izvješća - a nitko ih ne odbacuje - da koalicija napada kolone Gadafijevih vojnika, izvješća o akcijama kojima se pomažu naoružani pobunjenici', rekao je Lavrov. 'To su očita proturječja', rekao je ruski ministar vanjskih poslova koji je i ranije kritički ocjenjivao postupanje Zapadne koalicije.

'Intervencija koalicije u sukobu koji je u biti unutarnji građanski rat nije dopuštena rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a', rekao je Lavrov. Kao jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a Rusija ima pravo veta, no odlučila je ne rabiti ga pri glasovanju o Libiji kako bi omogućila donošenje teksta koji 'dopušta sve potrebene mjere' za nametanje zone zabrane leta.

Ruski čelnici oštro su kritizirali rezoluciju zone zabrane leta kao nepreciznu, a premijer Vladimir Putin usporedio ju je sa 'srednjovjekovnim pozivima u križarske ratove'. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Iran traži od UN-a da zaustavi intervencije na sjeveru Afrike Slika nije dostupna Gadafi poručio: U Libiji ostajem do kraja!