Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar odbrane je rekao da se nastavlja tendencija zaoštravanja vojno-političke situacije u svijetu.


Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ministru obrane Sergeju Šojguu da se pod hitno ojača nuklearno naoružanje Rusije s obzirom na rastuće tenzije s Amerikom oko globalne prevlasti.

Kako je Putin kazao u petak na sastanku s vojnim vrhom, akcije s ciljem poboljšanja obrambene spremnosti Rusije za eventualni napad nuklearnim oružjem se moraju poduzeti u svim segmentima naoružanja (zemlja, zrak i more), prenosi Bloomberg.

Šojgu je kazao kako je 50 posto nuklearnog arsenala Rusije novije proizvodnje, uključujući moderne balističke projektile, modernizirane zrakoplove i ojačane kapacitete podmornica, a 95 posto nuklearnih snaga je stalno u stanju pripravnosti.

Ministar obrane ustvrdio je i zašto - američko oružje za masovno uništenje nalazi se na teritoriju dijela europskih zemalja, a oko 200 američkih nuklearnih avionskih bombi raspoređeno je u Europi.

Zaoštravanje situacije

Vezani članci Vladimir Putin Putin poručio da Rusija poduzima sve što mora u borbi protiv klimatskih promjena: ''Spremni smo predložiti niz zajedničkih projekata'' Aleksej Navaljni Rusija polako ubija Navaljnog? "Možda ga dovode u situaciju spore smrti i pokušavaju to prikriti"

'Na teritoriju Belgije, Italije, Nizozemske, Njemačke i Turske nalazi se oko 200 američkih nuklearnih avionskih bombi', kazao je Šojgu dodajući kako se u pripravnosti nalazi i 310 zrakoplova.

Ministar odbrane je rekao i da se nastavlja tendencija zaoštravanja vojno-političke situacije u svijetu, posebno u Europi, Centralnoj Aziji i na Bliskom istoku.

'Svjedoci smo konstantnog širenja NATO bloka. Za relativno kratko vrijeme, on se proširio skoro dvaput, dobivši 12 novih članica. Danas se za ulazak u blok aktivno spremaju Crna Gora, Makedonija, BiH, Gruzija i Ukrajina. U sferu interesa Alijanse spadaju Finska, Švedska, Srbija i Moldavija', istakao je Šojgu.

Govoreći o Siriji, kazao je da se tamo nalazi oko 60.000 terorista i da postoji prijetnja njihovog širenja u centralnu Aziju. Šojgu je naveo i podatak da je rusko zrakoplovstvo u Siriji izvelo ukupno 4.000 borbenih naleta na 8.000 objekata terorista.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook