Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U niskom startu

SAMO ČEKAJU DA RUSI ODU 'Rusija je pretrpjela poraz. U 48 sati pokrenut ćemo veliku ofenzivu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se ruske trupe povlače iz Sirije, netko čeka u niskom startu.

Nakon što je ruski predsjednik Vladmir Putin najavio povlačenje većine svojih trupa iz Sirije, Al Kaida je najavila da će u roku od 48 sati započeti s velikom ofenzivom kako bi povratila teritorij koji je izgubila.

'Jasno je da je Rusija pretrpjela poraz i Al Nusra će pokrenuti ofenzivu u narednih 48 sati', kazao je za AFP komandant terorističke skupine koja je dio Al Kaide.

Ukoliko do ofenzive stvarno dođe, bit će to prvi test hoće li Putin ostaviti na cjedilu sirijskog predsjednika Bašara al Asada kojemu je do sada davao podršku i kojemu su zračni napadi ruskih borbenih lovaca najviše išli u prilog.

Ministar obrane Rusije Nikolaj Pankov kazao je kako je teško govoriti o pobjedi nad teroristima u Siriji te da će njihove snage i dalje Islamsku državu i njezine saveznike napadati iz zraka. Iako je povlačenje počelo u utorak, ruske trupe bombardirale su navodno položaje IS-a kod drevne Palmire.

Al Nusra i IS su pretrpjeli dosta teške gubitke, a na nekim područjima koje kontrolira ogranak Al Kaide stanovnici su se pobunili protiv njih bijesni jer su privukli ruske avione koji sada bombardiraju njihova sela.

'Al Nusra je pod velikim pritiskom jer im primirje nije išlo u prilog. Oni jako žele da ih se prihvati kao dio entiteta Sirije i moraju pokazati da još brane smisao Sirijske revolucije', smatra Michael Horowitz, stručnjak za sigurnost a prenosi Telegraph.

Ruski predsjednik u ponedjeljak je šokirao odlukom da se njihove trupe povlače iz Sirije nakon pet mjeseci nakon. Putin je kazao da su ruske vojne snage u Siriji uvelike ispunile svoje ciljeve te da su ispunjeni uvjeti za mirovni proces.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza Dnevnika Nove TV SVI IGRAJU SVOJU IGRU Tko se bori protiv koga u Siriji? Slika nije dostupna Razlike na stranu Ban Ki-moon pozvao Rusiju i SAD na suradnju u borbi protiv terorizma

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene