Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šok i skepsa Zapada

'BRILJANTAN TAKTIČKI POTEZ' Što stoji iza Putinove odluke da se Rusija povuče iz Sirije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavno pitanje u svijetu danas je - što se krije iza šokantne odluke Vladimira Putina da se Rusija povuče iz Sirije?

Nakon pet i pol mjeseci i 9000 izvedenih zračnih napada, ruski predsjednik Vladimir Putin šokirao je svijet objavom da će Rusija od danas početi povlačenje svojih vojnih snaga iz Sirije. Niti oni s dobrim vezama u hijerarhiji ruske vojske nisu znali da Putin priprema izlazak iz sirijskog sukoba, a objava je došla neočekivano i za vojne stručnjake.

'Smatram da su naši ciljevi u borbi protiv terorizma najvećim dijelom ispunjeni te su ostvareni uvjeti za početak mirovnog procesa', poručio je Putin u ponedjeljak, na dan kada su u Ženevi krenuli pregovori između sirijskih pobunjenika i predsjednika Bašara al Asada o postizanju mira u Siriji.

No, vojni i politički analitičari su prilično skeptični prema ovoj Putinovoj objavi i pitaju se je li ruski predsjednik ozbiljan ili se 'nešto iza brda valja'. Putin je naredio da povlačenje ruskih vojnih trupa kreće od danas, ali nije rekao i do kada bi trebalo završiti. Očito je i da će zračna baza u Latakiji iz koje su polijetali ruski borbeni zrakoplovi i dalje ostati u funkciji te da će u njoj ostati 'mali kontigent' ruske vojske. Infrastruktura je postavljena i ništa neće spriječiti Rusiju da se ponovno uključi u rat u Siriji puno brže nego što je to učinila u listopadu, ocjenju analitičari.

No, postoje i razlozi zbog kojih ne bi trebalo sumnjati u Putinove riječi. Jer, čelnik Rusije postigao je cilj. To nije bila borba protiv Islamske države, jer ona nije pobijeđena, a nije niti jačanje Bašara al Asada, iako je njegova pozicija u Siriji sada evidentno puno povoljnija, bar što se tiče teritorija koji drži pod kontrolom, nego prije uključivanja Rusije u sukob. Ipak, neki analitičari ocjenjuju da će odlazak Rusije oslabiti poziciju sirijskog predsjednika u pregovorima u Ženevi i da će se pritisak na njega pojačati. Premda mu je saveznik, više nego o Asadu ruski je predsjednik ipak vodio računa o svojoj poziciji.

'Nakon rata u Ukrajini, nitko s Rusijom iz međunarodne zajednice nije htio imati posla. Glavni Putinov cilj u Siriji bio je natjerati Zapad da Rusiju opet uzme za ozbiljno, i da moraju računati s njom. To je i postigao, i sada je procijenio da je pravo vrijeme da se povuče iz rata uz minimalne gubitke. Moram priznati da je Putin odigrao briljantan taktički potez', ocijenio je Alexander Golts, nezavisni vojni analitičar za Guardian.

Zadržava proturaketni sustav S-400

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obrazloženje stručnjaka Povlačenje Rusa iz Sirije: Putinov stvarni razlog će vas iznenaditi Slika nije dostupna A što će reći Zapad? PUTIN POVLAČI RUSKU VOJSKU IZ SIRIJE!

Rusija će usprkos djelomičnom vojnom povlačenju zadržati u Siriji najmoderniji sustav proturaketne obrane i nastaviti zračne udare na Islamsku državu (IS) i ostale "terorističke" skupine u Siriji, javljaju u utorak ruske novinske agencije.

Sergej Ivanov, šef ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio je da će ruska vojska u Siriji zadržati najmoderniji sustav proturaketne obrane S-400.

'Zadržat ćemo učinkovitu zaštitu za dio kontingenta koji ostaje u Siriji', kazao je Ivanov. Radi se, kako je rekao, o učinkovitoj zaštiti na kopnu, moru i u zraku.

Zamjenik ministra obrane Nikolaj Pankov najavio je da će ruske zračne snage nastaviti udare.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene