Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Teroristička grupa Al-Kaida mogla bi osnovati svoju državu u Siriji, slično kao što je to napravila Islamska država.


Al-Kaida cijelo vrijeme jača i prikuplja snagu, u pozadini međunarodne kampanje koja se u Siriji vodi protiv Islamske države, upozorava Charles Lister, analitičar za Bliski istok.

'Nakon pet godina Al-Kaida je spremna osnovati novi 'Islamski emirat'', tvrdi Lister. Prema njegovim riječima, Al-Nusra, koja je ogranak Al-Kaide u Siriji, pridobiva lokalnu podršku i jača utjecaj na svojem teritoriju. I sve joj bolje ide, kako nema dogovora o primirju u Siriji, u koje Al-Nusra nije ni uključena. To je već viđena dugoročna strategija džihadista Al-Kaide u Jemenu i Maliju.

'Sviđalo se to nama ili ne, SAD i njezini saveznici vode žestoku borbu za utjecaj s najjačim saveznicima Al-Kaide. Posljedice ignoriranja ili gubljenja tog rata bile bi katastrofalne. Jedini način da se učinkovito minoriziraju ambicije Al-Nusre je ponovno osnaživanje umjerene sirijske opozicije - civilne, vojne, političke i tome se Zapad mora okrenuti' , smatra Lister.

Mladi Sirijci, koji se žele osvetiti režimu Bashara al-Assada, sve se više okreću Fronti al-Nusra jer im daje izdašne plaće, i nekoliko puta veće od onih Slobodne sirijske vojske, a uz to se stvarno i bori protiv Assada. Američki Institut for the study of war upozorio je ranije ove godine da Al-Kaidini saveznici imaju vrlo sofisticiranu strategiju - pustili su da sva pažnja Zapada bude usmjerena na ISIS, a za to vrijeme oni rade na infrastrukturi i podršci na svim razinama lokalne vlasti te u vjerskim strukturama.

Analitičarka Jennifer Cafarella objavila je kako al-Nusra ima 3000 do 5000 militanata u svojim redovima te 19 kampova za obuku. Upozorila je kako je ta grupa postala puno opasnija od ISIS-a zbog podrške koju daje sirijskoj opoziciji na lokalnim razinama, a koju bi kasnije mogla okrenuti u svoju korist. Al-Nusra se već infiltrirala u vlast u određenim dijelovima Sirije u kojima su na snazi vjerski zakoni.

'Za to vrijeme kroz vojsku i vjerske kampove za obuku djece stvaraju novu generaciju boraca koja će se krenuti u rat protiv Zapada. Moramo skrenuti fokus sa ISIS-a jer je Al-Nusra puno veća prijetnja, ocijenila je Cafarella a prenosi Independent.

Vezani članci Borci ISIL-a - 2 ISIL-ovci dovedeni pred sud u Sarajevo: Svi tvrde da su nevini, određen im jednomjesečni pritvor Vojnikinja SDF-a slavi eliminaciju zadnjeg uporišta ISIS-a (Foto: AFP) Zadnji dani krvavog kalifata koji je ne tako davno u crno zavio cijeli svijet: Islamska država upravo je izgubila svoje posljednje uporište
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju