Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspon Islamske države

AMERIČKA 'KRTICA' - 'Imali smo sve podatke o IS-u, ali CIA ih je ignorirala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od članova Slobodne sirijske vojske izjavio je da su njihove službe upozoravale američke dužnosnike na Islamsku državu od njezinih samih početaka, ali da je CIA to jednostavno - ignorirala.

Obavještajac iz Sirije u intervjuu francuski 'Le Monde', kojeg su nazvali tek 'M' izjavio je da su sirijski pobunjenici slali 'veoma precizne informacije' o Islamskoj državi još od 2013. godine.

'Od trenutka kada je Islamska država imala 20 članova do trenutka kada ih je bilo 20.000, dali smo Amerikancima sve što smo prikupili o IS-u u Iraku i Siriji - karte, GPS koordinate, fotografije, brojeve telefona, čak i IP adrese. Kada smo ih pitali što su napravili s tim podacima, rekli su da je sve u rukama onih koji donose odluke', naveo je anonimni špijun.

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

Kazao je i da su on i njegovi agenti u nekoliko navrata radili prikriveno, odnosno infiltrirali su se u redove IS-a. Od Amerikanaca je za to primao plaću od 10 tisuća dolara mjesečno. 'Sirijska krtica' pokazala je Le Mondu i neke fotografije iz kampa IS-a u blizini Latakije.

Prema različitim izvještajima, CIA je tijekom 2013. i 2014. godine trenirala umjerene sirijske pobunjenike u jordanskim bazama. Do 2015. Washington je obustavio većinu programa za obuku pobunjenika, prenosi RT.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene