Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama naglasio je u četvrtak da su dani koji dolaze ključni kada se radi o Siriji, upozorivši režim Bašara al Asada i njegovog ruskog saveznika da će svijet pozorno pratiti njihovo provođenje primirja.


'Dani koji dolaze bit će ključni, svijet će gledati', rekao je Barack Obama nakon sastanka svojeg Vijeća za nacionalnu sigurnost u Washingtonu, inzistirajući na odgovornosti Damaska i Moskve u prvoj etapi primirja kojim se želi okončati kaos u Siriji.

Vezani članci Aleksej Navaljni Nestao je liječnik koji je liječio Alekseja Navaljnog: Napustio lovačku bazu u šumi i nije se vratio Slika nije dostupna SVI IGRAJU SVOJU IGRU Tko se bori protiv koga u Siriji?

'Zaustavljanje neprijateljstava koje treba stupiti na snagu (u petak u ponoć) je moguća etapa u zaustavljanju kaosa', rekao je Obama. 'Svi znaju što se treba dogoditi: sve strane moraju zaustaviti napade, uključivo i zračne napade, i humanitarna pomoć mora biti upućena u zone u okruženju'.

'Sve to ovistit će uvelike o poštivanju angažmana sirijskog režima, Rusije i njezinih saveznika'.

Obama je izrazio uvjerenost da će Sjedinjene Države odnijeti pobjedu protiv Islamske države. "Neće biti primirja kada se radi o IS-u, nastavit ćemo ih neumorno goniti", rekao je.

Režim Bašara al-Asada i oporba kao i kurdske snage najavili su da će poštivati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD-a koji bi trebao stupiti na snagu u petak u 23 sata po srednjeeuropskom vremeu. Obama je rekao da će SAD učiniti sve kako bi primirje uspjelo.

'Nitko od nas nema iluzija. Svi smo svjesni mnogih potencijalnih zamki i mnogi su razlozi za skepsu ali povijest će nam strogo suditi ako ne učinimo ono što možemo barem pokušavajući okončati ovaj užasni sukob diplomatskim putevima'. (Hina)