Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija kritzira britanske vlasti zbog pritiska kojeg su izvršili na list Guardian radi objavljivanja informacija koje im je isporučio Snowden te kažu kako se ovdje radi o praksi dvostrukih mjerila.


'Pritisak britanskih vlasti na list Guardian nije u skladu s izjavama Londona o predanosti slobodi medija i svjedoči o dvostrukim mjerilima', izjavio je u srijedu predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandr Lukaševič, a objavljeno je na internetskoj stranici ministarstva.

Vezani članci Slika nije dostupna Washington Post: 'NSA je kršila ovlasti tisućama puta godišnje!' Slika nije dostupna Rusija: Pregovori o Snowdenovom 'novom statusu'

>>Britanci satima ispitivali dečka novinara koji je otkrio Snowdenove tajne

'Tvrdimo da koraci koje su poduzele britanske vlasti prema uredništvu lista Guardian nisu u skladu s izjavama britanske strane o predanosti univerzalnim standardima ljudskih prava, među kojima su ona na području slobode medija, prava novinara...', rekao je Lukaševič.

'To dodatno svjedoči o praksi dvostrukih mjerila koja primjenjuje London u području ljudskih prava', istaknuo je.

Britanski dnevni list Guardian, koji je objavio brojna otkrića na temelju informacija koje je omogućio savjetnik američke obavještajne službe NSA Edward Snowden, potvrdio je u utorak da je britanska vlada listu zaprijetila pravnim sredstvima ukoliko ne uništi povjerljive dokumente ili ih preda vlastima.

>>SAD kažu da nisu od Britanije tražili da ispituju partnera novinara koji je pisao o NSA

U članku objavljenom na internetskoj stranici lista, urednik Guardiana Alan Rusbridger je kazao da mu je prije mjesec dana, kada su objavili nekoliko priča na temelju Snowdenova materijala, britanski dužnosnik rekao: 'Zabavili ste se, a sada materijale želimo natrag'.

Rusbridgerovo priznanje uslijedilo je nakon nedjeljnog privođenja 20-godišnjeg brazilskog državljana Davida Mirande, partnera američkog novinara Glenna Greenwalda koji piše za Guardian. Novinar je tada u svojoj kolumni napisao da se radi o neuspjelom pokušaju zastrašivanja i poručio da će objaviti još povjerljivih dokumenata te da će britanska vlada 'zažaliti' zbog devetosatnog privođenja njegova partnera. Greenwald zajedno s Laurom Poitras i Guardianom istražuje opseg špijuniranja koje nelegalno provodi Američka agencija za sigurnost.

Urednik Guardiana je također potvrdio da su dvojica 'sigurnosnih stručnjaka' Vladina sjedišta za komunikacije, britanske inačice američkog NSA, posjetili urede Guardiana u Londonu i u podrumu zgrade uništili računala. Rusbridger u svom tekstu piše da je britanskim dužnosnicima kazao da će zbog 'međunarodne suradnje' među novinarima i dalje biti medijima moguće koristiti prednosti zakonskih sustava koji nisu rigorozni.

Kako javlja Reuters, britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May branila je u srijedu umiješanost visokih dužnosnika u naređivanje Guardianu da preda dokumente povezane s britanskim i američkim programima nadzora.

May nije našla ništa sporno u tome da su visoki dužnosnici, uključujući državnog ministra Jeremyja Heywooda, umiješani u pokušaj zaustavljanja medijskog pokrivanja podataka do kojih je došao Snowden.

Izvori su rekli Reutersu u srijedu da je britanski premijer David Cameron naredio Heywoodu da kontaktira novine kako bi pokušao spriječiti objavu povjerljivih informacija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook