Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSPLOZIVNO IZVJEŠĆE

"Rusija ima kompromitirajuće materijale i može ucjenjivati Trumpa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U izvješću čiji je autor navodno britanski obavještajac, navodi se kako ruske tajne službe imaju kompromitirajuće materijale kojima mogu ucjenjivati Donalda Trumpa.

Dok je još uvijek aktualni predsjednik SAD-a Barack Obama držao oproštajni govor, zemlju je počeo potresati skandal s povjerljivim dokumentima prema kojima je Rusija utjecala na američke izbore i pobjedu Donalda Trumpa.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

FBI istražuje izvješće britanskog obavještajca koje se temelji na informacijama ruskih izvora, a iz kojeg proizlazi da su ljudi iz Trumpove kampanje imali kontakte s Rusima, ali i da su se Rusi domogli informacija koje bi osobno mogle kompromitirati samog budućeg predsjednika SAD-a.

"Lov na vještice"

Iako tranzicijski tim Donalda Trumpa nije odmah komentirao izvješće, izabrani predsjednik na Twitteru je napiso "Lažne vijesti i politički lov na vještice", ne referirajući se direktno na izvješće.

U dijelu izvješća iz lipnja 2016. tvrdi se kako je Kremlj proteklih pet godina sustavno podržavao Trumpa kako bi izazvao razdor u zapadnom savezu.

"Najbliži Trumpovi suradnici redovito su primali informacije Kremlja o njegovim političkim protivnicima. FSB zbog povezanosti Trumpa s Rusijom ima toliko kompromitirajućih informacija da ga može ucjenjivati", navodi se u izvješću.

Tvrdi se kako je Trump odbio "razne unosne poslove s nekretninama koji su mu bili ponuđeni u Rusiji", a koji su uglavnom bili povezani s održavanjem Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. godine. Ruska obavještajna služba navodno ima i kompromitirajući materijal nastao tijekom boravka Trumpa u Moskvi u studenom 2013. tijekom održavanja izbora za Miss Universe.

FBI zasad nije komentirao cijeli slučaj. Direktor James Comey prethodno je izjavio kako ruski hakeri koji su se pokušavali ubaciti u američke predsjedničke izbore nisu hakirali ekipu nacionalne kampanje Donalda Trumpa.

Comey je pred obavještajnim odborom američkog Senata rekao da su Rusi upali u računala Trumpove kampanje na lokalnoj razini i razini država, ali ne i na nacionalnoj razini.

"Nemamo nikakvih podataka da je Trumpova kampanja hakirana na nacionalnoj razini", rekao je direktor FBI-a pred odborom.

WikiLeaks: "Izvješće nije vjerodostojno"

Cjelokupno izvješće objavio je američki portal BuzzFeed uz napomenu kako nisu bili u mogućnosti provjeriti navedene informacije. WikiLeaks je pak na Twitteru objavio kako nije riječ o obavještajnom izvješću poručivši kako stil pisanja, činjenice i datumi navedeni u izvješću ne potrvrđuju njegovu vjerodostojnost.

S druge strane, izvori iz američke administracije za vodeće su američke medije potvrdili kako se britanski obavještajac, navodni autor izvješća, tijekom svoje karijere uvijek pokazao vjerodostojnim izvorom.

"Riječ je o osobi koja je uvijek bila pouzdana, pedantna i jako dobro informirana, s reputacijom čovjeka s jako velikim brojem kontakata u Rusiji", kazao je neimenovani izvor za The Guardian.

Trump tvrdi da Rusija nije utjecala na njega

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu kako Rusija nije pokušala utjecati na njega, te je optužio obavještajne agencije za novinske izvještaje u kojima piše da je Moskva prikupila kompromitirajuće podatke o njemu.

Mediji su u utorak navečer objavili tajno izvješće američkih obavještajnih agencija o ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore, a ono sadrži i kompromitirajuće podatke koje su o Trumpu prikupile ruske obavještajne službe.

U seriji objava na Twitteru, nekoliko sati prije prve novinske konferencije u gotovo šest mjeseci, Trump je optužio obavještajne agencije da mu puštanjem informacija pokušavaju zadati "završni udarac".

"Živimo li u nacističkoj Njemačkoj?", upitao je Trump.

Trump i njegov budući predstojnik ureda Reince Priebus su izvještaj CNN-a o kompromitirajućim informacijama o novoizabranom američkom predsjedniku u rukama ruskih obavještajaca prozvali "lažnim vijestima".

"Rusija nije nikad pokušala utjecati na mene. Nemam ništa s Rusijom – nikakvih dogovora, pozajmica, ničega!", napisao je Trump na Twitteru, ukazavši i na to da je Kremlj također odbacio te optužbe.

Očekivalo se da će Rusija, čak i prije nedavnih objava, biti glavna tema konferencije za medije koju će Trump održati u srijedu oko 11 sati po lokalnom vremenu. (Hina/D.I.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene