Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija i SAD nisu postigle dogovor o proturaketnom štitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i SAD nisu uspjele postići dogovor na razgovorima u Moskvi o američkim planovima za postavljanje proturaketnog štita u Češkoj i Poljskoj, izjavila je u petak američka državna tajnica Condoleezza Rice, a prenose svjetske novinske agencije.

Rice je rekla na konferenciji za novinare nakon sastanka u formatu "dva plus dva" između ministara vanjskih poslova i obrane dviju zemalja da će se nastaviti razgovori o proturaketnom štitu koji Moskva smatra prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rumunjska prihvatila presretače Rusija kritizira nedostatak napretka oko proturaketnog štita Slika nije dostupna Medvedevljeva ponuda odbačena Proturaketni štit: NATO odbio ruski prijedlog

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov smatra da bi razgovori sa SAD-om o proturaketnom štitu bili učinkovitiji kada bi Washington pristao zamrznuti razmještanje elemenata štita u istočnoj Europi.

"Mi smatramo da bi trebalo zamrznuti planove o razmještanju elemenata proturaketnog štita kako bi zajednički rad ruskih i američkih stručnjaka bio što učinkovitiji", rekao je Lavrov dodajući da o "tom aspektu još nema dogovora".

"Ono o čemu se nismo mogli danas dogovoriti je razmještanje elemenata proturaketne obrane koji imaju snažan anti-ruski potencijal", izjavio je na istoj tiskovnoj konferenciji ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov.

"Nastavit ćemo tražiti zajedničku poziciju po tom pitanju na razini stručnjaka", kazao je.

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je da planovi za
proturaketni štit nisu usmjereni protiv Rusije.

"Inzistiram na činjenici da predloženi sustav proturaketne obrane... nije usmjeren protiv Rusije", istaknuo je Gates.

Prema njegovim riječima, radar u Kabali u Azerbajdžanu koji je Moskva ponudila kao alternativu planovima o štitu neće biti u stanju u potpunosti se nositi s tom zadaćom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene