Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponajbolji sustav u svijetu

Rusi se pohvalili novim videom te pokazali što njihov "Uran" može učiniti neprijateljskim brodovima

Testiranje ruskog protubrodskog projektila (Screenshot: Телеканал Звезда/Youtube)
Testiranje ruskog protubrodskog projektila (Screenshot: Телеканал Звезда/Youtube)
Rusko ministarstvo obrane objavilo je početkom tjedna novi video, koji prikazuje lansiranje protubrodskog projektila s borbenog zrakoplova Su-34 Fullback, koji se svijetu predstavio djelovanjem u Siriji.

Ukupno osam testnih napada na brodove izvelo je rusko zrakoplovstvo, koristeći protubrodske projektile Kh-35U (ruska oznaka X-35U), odnosno najnoviju varijantu rakete Kh-35.

Pročitajte i ovo SAD šalje vojnu pomoć Ukrajini Rat u Europi SAD najavio novu vojnu pomoć Ukrajini: Stiže oružje vrijedno šest milijardi dolara Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!"

Video koji je objavilo rusko ministarstvo obrane prikazuje polijetanje borbenog zrakoplova Su-34 Fullback pa onda snimka preskače izravno na raketiranje broda nekoliko puta, a na samom kraju prikazuje Su-34 kako slijeće na pistu.

Protubrodska raketa Kh-35U najnovija je inačica istoimene rakete (Kh-35), a u uporabu je uvedena 2015. godine. Inačica koja je korištena u testiranju na snimci naziva se "Uran", a dizajnirana je za napad na plovila istisnine do 5000 tona, odnosno ratne brodove klase razarač ili velike teretne brodove.

Jedan od najboljih protubrodskih sustava u svijetu

Raketa Kh-35 prvi put je ušla u uporabu ruske vojske još 2003. godine, a danas je općeprihvaćena činjenica da je "Uran-E" (izvozna inačica), u terminima omjera uloženo-dobiveno, jedan od najboljih protubrodskih sustava u svijetu.

Maksimalna je brzina te protubrodske rakete podzvučna, odnosno između 980 i 1041 kilometar na sat. Njezina je visina krstarenja između 10 i 15 metara iznad površine mora/tla, a visina krstarenja u terminalnoj fazi svega je 4 metra iznad površine. Naoružana je visokoeksplozivnom bojevom glavom težine 145 kilograma, a maksimalan joj je domet 260 kilometara.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da ta raketa može izbjeći bilo koju protuzračnu obranu, a što je u stanju učiniti plovilu jednom kad ga i pogodi, pogledajte u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene