Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propali ugovori za oružje

Rusi najveći gubitnici sukoba u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zrakoplovi snaga lojalnih Moameru Gadafiju bombardirali su položaje oporbenih boraca pokraj skladišta oružja nedaleko od grada Ajdabije.

Svjedoci kažu da su bombe pale izvan ograde velikog kompleksa skladišta oružja i streljiva u kojem ima 35 velikih bunkera-skladišta. Reuters navodi da je njihovom novinaru ovog tjedna pokazan jedan od tih bunkera u kome se nalazi 10.000 tona streljiva.

Gadafijeve zračne snage su bombardirale ovo skladište i početkom tjedna, ali bez pogodaka u važnije ciljeve. Jedan od časnika koji je napustio vojsku i pridružio se oporbi kaže kako vjeruje da piloti namjerno promašuju ciljeve jer ne žele ubijati svoje sunarodnjake.  Ajdabija se nalazi oko 150 kilometara južno do Bengazija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 7 Besplatnih savjeta kako koristiti računalo i očuvati vid Slika nije dostupna Nastavlja borbu 'Chavez je u veoma dobroj formi'

>> Obama: Gadafi mora sići s vlasti i odmah otići

>> Poruka Gadafiju: Dolazimo po tebe i oslobodit ćemo Libiju

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kazao je kako Libija stoji na rubu građanskog rata. 'U Libiji je situacija jako komplicirana i ekstremna. Nalaze se na rubu građanskog rata i glavni cilj nam je spasiti naše stanovnike', kazao je Medvedev. Rusija je zbog nereda u Libiji dosad izgubila oko 4 milijarde dolara u prodaji oružja, kazao je Sergej Chemezov, direktor tvrtke za izvoz oružja.

Libijsko stanovništvo bježi iz zemlje i pretpostavlja se da ih je preko granice pobjeglo tisuće. Međunarodna organizacija za migracije tvrdi da je iz Libije u Tunis, Egipat i Niger dosad pobjeglo oko 200 tisuća ljudi. Kako bi pomogli u situaciji zemlje Europe, SAD i UN dosad su donirale više od 30 milijuna dolara.

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez kazao je kako je razgovarao s Gadafijem te da on nema ništa protiv da u Libiju bez ikakvih problema uđe komisija UN-a. 'Gledaj Chavez, kazao mi je, nadam se da će cijeli UN doći u moju zemlju i vidjeti što se stvarno događa prije nego li krenu osuđivati i početi pripremati invaziju', tvrdi Chavez.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene