Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudo tehnologije

"VELIKO OKO" Što to Rusi grade na Arktiku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski dužnosnici potvrdili su kako na Arktiku grade dalekometni radarski sustav koji prepoznaje mete, bilo u zraku bilo u vodi, kada su udaljene stotinama kilometara, pa čak i kada koriste najmoderniju "stealth", odnosno nevidljivu tehnologiju.

Radar će biti postavljen u Novoj Zemlji, otočju u ruskom dijelu arkitičkog područja, i to već 2017. godine, izvijestio je zamjenik ministra obrane Dmitry Buklgakov navevši da će na tom području biti ukupno šest radara. Istovremeno, u blizini će biti izgrađena i pista sposobna za primanje svih vrsta borbenih letjelica.

Takozvani radarski sistem “preko horizonta” vrsta je radara koji može detektirati ciljeve udaljene stotinama pa i tisućama kilometara, daleko izvan horizonta običnih radara. Rusko "veliko oko" koristit će ogroman sustav antena dug do pet kilometara i visok pet metara, kako bi identificirao zračne ciljeve udaljene 500 kilometara i morske ciljeve udaljene do 400 kilometara.

Tijekom vojne vježbe 2014. godine ruski radar "Suncokret" je detektirao četiri bombardera Suhoj Su-24 u niskom letu i prebacio njihove koordinate raketnoj krstarici, koja je "oborila" sva četiri "uljeza". Još jedan radar, "Volna" ima domet tri tisuće kilometara, a postavljen je u u blizini grada Nakhodka na ruskom Dalekom istoku, prenosi Sputnik News.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene