Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Riješavat će vrlo važan problem

Rusi imaju plan za svoje rakete iz doba Hladnog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako ne bi stajale bezposlene, stare ruske rakete imat će novi zadatak.

Ruska Federacija planira modificirati neke svoje interkontinentalne rakete iz vremena Hladnog rata ne bi li njima gađali asteroide prije no što pogode Zemlju, kaže vodeći ruski stručnjak za balistiku Sabit Saitgarajev.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji

Te rakete koristit će se za gađanje manjih asteroida promjera 20-50 metara koji mogu izazvati priličnu štetu, a zbog njihove veličine teško ih je uočiti te ih se uglavnom vidi tek nekoliko sati prije udarca u Zemlju, a ponekad ih se ni ne može uočiti.

Primjer takvog asteroida je i onaj koji je 2013. godine ušao u atmosferu iznad ruskog Čeljabinska te u tlo udario snagom jednakoj 300.000 tona TNT-a pri čemu je ozlijeđeno više od 1.000 ljudi.

I Sjedinjene Američke Države rade na sustavu kojim bi Zemlju štitile od asteroida, no oni imaju sasvim drugačiji pristup. Umjesto da ih 'dižu u zrak', oni će 'gurati' asteroide od Zemlje. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene