Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inicijativni odbor za potporu bivšoj predsjednici Republike Srpske, haškoj osuđenici i zatočenici na izdržavanju kazne u Švedskoj, Biljani Plavšić, priopćio je kako će uputiti pismo švedskom ministarstvu pravosuđa i predsjedniku Haškoga tribunala pismo u kome se traži njezino pomilovanje.


Predsjednik ovog Odbora Svetozar Mihajlović izjavio je agenciji SRNA kako njegov Odbor u svojem pismu kao razloge za pomilovanje navodi zdravstvene probleme Biljane Plavšić koja je, sa 78 godina starosti, jedini zatočenik u Švedskoj koji izdržava kaznu u toj životnoj dobi.

Vezani članci Steve Bannon Suprotno savjetima: Trump pred kraj mandata pomilovao bivšeg savjetnika Stevea Bannona Srebrenica (Foto: AFP) Vlada Republike Srpske poništila izvještaj o genocidu u Srebrenici unatoč protivljenju međunarodne zajednice

Mihajlović je također kazao kako je bivša predsjednica RS jedina žena koju je Haški tribunal osudio na zatvorsku kaznu i dodao kako je ona prva među čelnicima na prostorima srpskog entiteta BiH 'pokrenula demokratske promjene i pokazala svoj odnos prema demokraciji'. 

Mihajlović vjeruje kako će ovo pismo, kao i navedeni razlozi, naići na razumijevanje institucija te da će Biljana Plavšić 'ubrzo doći u Srbiju odnosno RS'.

Haški tribunal osudio je 27. veljače 2003. godine Biljanu Plavšić na 11 godina zatvora. Ona je, u svojoj završnoj riječi pred Tribunalom koncem 2002. godine priznala osobnu krivnju za progon Muslimana i Hrvata na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, što se događalo tijekom rata u BiH u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Kao predsjednica RS, Biljana Plavšić je u ljeto 1997. godine, uz
pomoć lojalnih postrojbi specijalne policije, raspustila tadašnju
Vladu i Parlament RS na čijem čelu se nalazio Momčilo Krajišnik, sadašnji haaški optuženik i odani sljedbenik Plavšićkina prethodnika, ratnog zločinca i haškoga bjegunca Radovana Karadžića.