Obavijesti Video Pretražite Navigacija

RS i Srbija potpisale sporazum, Mesić nezadovoljan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporazum o uspostavi posebnih i usporednih veza između Republike Srpske (RS) i Srbije u Banjoj Luci potpisali su predsjednici i premijeri Srbije, Boris Tadić i Vojislav Koštunica i Republike Srpske, Dragan Čavić i Milorad Dodik.

Predsjednik RS Dragan Čavić izjavio je da je potpisivanje Sporazuma ne samo u funkciji stabiliziranja odnosa RS i Srbije nego i stanja u regiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Usvojen zakon Bošnjački zastupnici bojkotirali raspravu o referendumu Slika nije dostupna Položeni vijenci BiH slavi Dan neovisnosti, RS ignorira državni blagdan

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Sporazum potpisan u novim okolnostima kada je Srbija postala članica OUN i kada je trebalo redefinirati odnose s RS.

'Podržavam sve integracijske procese na području bivše Jugoslavije i ovaj Sporazum znači da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ali istovremeno se ovaj Sporazum realizira u potpunom skladu s međunarodnim pravom odnosno s Daytonskim mirovnim sporazumom', objasnio je srbijanski predsjednik i dodao kako u narednom razdoblju očekuje 'snažne investicije srbijanskih tvrtki i u RS i čitavoj BiH na obostrano zadovoljstvo'.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ponovio je da su srpski entitet u BiH i Srbiji 'opredijeljeni za proširenje regionalne suradnje'.

'Sporazum se ostvaruje i prije formalnog potpisivanja jer suradnja postoji, ali će sada biti osnažena a Sporazum je poticaj daljnjoj suradnji RS i Srbije o čemu svjedoči i dolazak velikog broja privrednika iz Srbije', reako je Koštunica i ponovio da dokument potpisan u Banjoj Luci potvrđuje 'čvrsto opredjeljenje Vlade Srbije da poštuje međunarodno pravo'.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je Sporazumom o posebnim i usporednim vezama 'potvrđena privrženost Daytonu'.

'Ovim Sporazumom želimo afirmirati sve njegove mogućnosti i uspostaviti novu političku praksu između zemalja i entiteta, jer je Daytonski sporazum omogućio da se brže dođe do stabilnosti u regiji', kazao je premijer RS-a i najavio provedbu nekoliko zajedničkih projekata u gospodarstvu. 

Mesić sporazum smatra negativnim

Potpisivanje sporazuma o uspostavljanju posebnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, jednoga od dva entiteta u sklopu suverene i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, potez je koji bi mogao imati dugoročne negativne posljedice za stabilnost ne samo BiH, nego i šire regije, izjavio je Predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Republika Hrvatska uvijek je naglašavala kako je njezin vitalni interes održavanje Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države koja će funkcionirati u skladu s osnovnim načelima demokracije i vladavine prava, navodi se u priopćenju Ureda Predsjednika objavljenom povodom potpisivanja sporazuma o posebnim odnosima Beograda i Banja Luke. 

'Također smo nebrojeno puta upozoravali na to da entiteti u BiH nisu države, niti je prihvatljivo da se ponašaju kao države, ili para-države', rekao je Mesić.

'Danas je potpuno jasno da je Daytonskim sporazumima prekinut rat, ali nisu položeni temelji trajnog i stabilnog mira. Sporazum o posebnim odnosima između Republike Srbije i Republike Srpske udaljit će i BiH, ali i cijelu regiju od cilja uspostavljanja trajnog i stabilnog mira na cijelom području bivše Jugoslavije, što može imati nepovoljne posljedice i na proces normalizacije odnosa između Republike Hrvatske i Republike Srbije' Stipe Mesić 'Sporazumi susjednih država o posebnim odnosima s entitetima u BiH u skladu su, formalno gledano, sa slovom Daytonskih sporazuma, ali ni najmanje nisu u skladu s duhom vremena u kojem živimo', naglasio je hrvatski predsjednik.

'Svjesna potrebe jačanja BiH kao jedinstvene države u kojoj će pripadnici sva tri konstitutivna naroda biti ravnopravni na cijelom državnom području, Republika Hrvatska nikada nije sklapala sporazum o posebnim odnosima s Federcijom BiH', dodaje se u Mesićevoj izjavi.

'U konkretnom slučaju BiH, sporazume o posebnim odnosima trebalo bi sklapati s državom koja je međunarodno priznata, a ne s entitetima koji su, u osnovi, stvar unutarnje organizacije te države, a čije je uspostavljanje, objektivno gledano, bilo način da se vlasti u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji i Republici Hrvatskoj, ali i vodstva zaraćenih strana u BiH, privole na potpisivanje Daytonskih sporazuma', smatra Mesić. 

Drašković: Sporazum neće ugroziti odnose s BiH

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković ocijenio je kako potpisivanje sporazuma o posebnim vezama između Srbije i Republike Srpske neće ugroziti odnose s Bosnom i Hercegovinom.

'Ne mogu posebne veze između RS i Srbije biti na štetu odnosa s državom BiH, jer se RS nalazi u toj državi', rekao je on i dodao 'da bolji odnosi s RS automatski znače i poboljšanje odnosa Srbije s BiH'.

Prema njegovim riječima, to nije prvo potpisivanje takvog sporazuma s Republikom Srpskom, a 'uvijek se obavljalo uoči nekih izbora'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene