Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumanuti pohod

Američkom vojniku koji je pobio 16 civila DOŽIVOTNI ZATVOR bez pomilovanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki vojnik koji je u ožujku 2003. godine pobio 16 afganistanskih civila osuđen je na doživotan zatvor bez mogućnosti pomilovanja za zločin koji je i sam nazvao 'činom kukavičluka'.

Robert Bales priznao je pokolj 16 civila, uglavnom žena i djece u afganistanskoj provinciji Kandahar u ožujku prošle godine. Priznanje krivnje ga je spasilo smrtne kazne, no vojna porota ga je osudila na doživotan zatvor i to bez mogućnosti pomilovanja.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Napad u crkvi u Istanbulu Ubojice u bijegu VIDEO Napad u istanbulskoj crkvi: Dvojica maskiranih muškaraca upala na misu i ubila jednu osobu

Bales prilikom izricanja kazne nije pokazivao nikakve emocije, no njegova je majka bila slomljena. Na izricanje presude stigli su i članovi obitelji ubijenih Afganistanaca. 'Došli smo u SAD po pravdu. Nismo je dobili. Dobio je samo doživotnu kaznu, a ja pitam bilo kojeg prosječnog Amerikanca: da vam usred noći netko upadne u kuću i pobije 11 članova obitelji - kakvu biste kaznu tražili za njega?', pita se muškarac čijih je 11 članova obitelji Bales ubio u svom sumanutom pohodu.

>> Američki vojnik ispričao se zbog ubojstva 16 afganistanskih civila: 'Bio je to kukavički čin'

Vojni tužitelj je ustvrdio kako je Bales tijekom napada djelovao sam i s predumišljajem. Naoružan pištoljem, puškom i bacačem granata napustio je svoj položaj dva puta te noći nakon čega je drugom vojniku rekao, 'Upravo sam ubio neke ljude'.

Balesovi branitelji tijekom suđenja su tvrdili kako je do napada došlo nakon što je on 'puknuo' pod pritiskom četvrte ture u Afganistanu. Tvrdili su i kako je patio od PTSP-a te ozljede mozga i prije no što je bio poslan u Kandahar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene