Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoću laserske tehnologije

Rim: Pronađene freske iz 4. stoljeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Freske apostola Petra i Pavla, iz 4. stoljeća, pronađene su na stropu grobnice u rimskoj katakombi.

Od ranije poznate freske apostola Petra i Pavla pronađene su u katakombi ispod osmerokatne moderne zgrade u poslovnoj četvrti Rima. Slike datiraju iz druge polovice 4. stoljeća, a nalaze se na stropu grobnice. Na slikama su još i apostoli Ivan i Andrija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od milijun vjernika na beatifikaciji Ivana Pavla II. Slika nije dostupna Tisuće Hrvata u Vatikanu Papi koji je volio Hrvatsku odanost iskazali i hrvatski vjernici

Do freski se došlo uz pomoć najnovije laserske tehnologije, kojom su spaljene debele, bijele nakupine kalcijevog karbonata. Te nakupine su se sakupljale stoljećima, a pri njihovom uništavanju sačuvane su originalne tamne boje. 'Freske krase, vjeruje se, grobnicu jedne plemenite Rimljanke u katakombi Santa Tecla. Predstavljaju jedan od najranijih dokaza predanosti apostolima u najranijem razdoblju kršćanstva', rekli su najviši vatikanski dužnosnici.

U lipnju prošle godine Vatikan je objavio pronalazak ikone svetog Pavla, no tek su sada tamošnji arheolozi potvrdili da je taj pronalazak bio samo dio veće slike na stropu. Freske apostola okružuju sliku Krista, koji predstavlja dobrog pastira, piše The Huffington Post. Vatikan je u dvogodišnju restauraciju, koja koristi najnoviju tehnologiju, uložio oko 60 tisuća eura. Vlažan i ustajao zrak u podzemnim katakombama otežava restauraciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene