Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rice traži od Kine da utječe na Sjevernu Koreju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Condoleezza Rice doputovala je u Kinu radi razgovora o prekidanju sjevernokorejskog programa nuklearnog naoružanja.

Američka državna tajnica pozvala je Kinu da "iskoristi svoj utjecaj" i potakne Sjevernu Koreju da prekine program nuklearnog naoružanja.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Stručnjaci skeptični: Sjeverna Koreja sama će odrediti rokove za denuklearizaciju Slika nije dostupna Smrt strijeljanjem Pred očima obitelji pogubljena bivša cura Kim Jong Una - zbog PORNIĆA!

"Očekujem od Kine ono što očekujem od ostalih: da iskoristimo sav svoj utjecaj na Sjevernu Koreju i pokažemo im da je vrijeme za djelovanje", rekla je Rice na konferenciji za novinare nakon susreta s kineskim ministrom vanjskih poslova Yang Jiechijem.

"Mislim da šest zemalja mora i dalje poticati taj proces", rekla je Rice i dodala da je vrijeme za nastavak denuklearizacije
sjevernokorejskog poluotoka.

Kineski ministar vanjskih poslova naglasio je da je "postignut velik napredak", ali je priznao da proces "traje duže nego što je predviđeno".

"Kineska strana nastavlja razgovore sa Sjevernom Korejom i nadamo se da će druga faza biti uravnotežena i cjelovita", dodao je Yang.

Prema sporazumu koji je zaključen u okviru pregovora šestorice prije godinu dana, Pyongyang se obvezao da će deaktivirati glavne nuklearne pogone prije 31. prosinca 2007. te da će iznijeti sve pojedinosti o svojim programima, u zamjenu za pomoć.

No, proces je usporen u posljednjim tjednima, a SAD optužuju komunistički režim da provodi tajni program obogaćivanja urana, dok se Sjeverna Koreja tuži da nije primila svu obećanu pomoć.

"Očekujemo da će Sjeverna Koreja poštovati svoje obveze i čekamo potpuno izvješće o njezinim nuklearnim programima", ponovila je Condoleezza Rice.

Peking je, nakon Seula, druga etapa njezine azijske turneje posvećene pregovorima šest velikih sila (dvije Koreje, Sjedinjene Države, Kina, Rusija i Japan) kojima bi se trebali pokrenuti pregovori o tom sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Američka državna tajnica trebala bi se sastati i s kineskim
predsjednikom Hu Jintaom i premijerom Wen Jiabaom te nakon toga krenuti u Japan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene