Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rice traži brzu akciju oko Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka državna tajnica Condoleezza Rice zatražila je od europskih saveznika da ne odgađaju 'teške odluke' o kosovskome planu da proglasi neovisnost.

Rice će o Kosovu razgovarati na berlinskome sastanku s ministrima ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Kosovo i Srbija više nikad zajedno u istoj državi' Slika nije dostupna Rice: Samo neovisno Kosovo može stabilizirati Balkan

Novinarima koji s njom putuju u glavni grad Njemačke, Condoleezza Rice rekla je da je potrebno 'razumijevanje' i zajedničko gledište o kosovskome statusu te da će o tome govoriti na sastanku.

'Opasno bi bilo i dalje čekati da se učini ono što je potrebno,
riješiti status Kosova', rekla je američka državna tajnica.

'Jasno da bi bilo dobro dočekati rezultat izbora u Srbiji', rekla je. 

'Ali u jednome trenutku morat ćemo donijeti teške odluke, a odgađanje teške odluke ne čini lakšima', dodala je.

Očekuje se da Kosovo proglasi neovisnost o Srbiji početkom idućega mjeseca, odmah nakon drugoga kruga predsjedničkih izbora u Srbiji.

Sjedinjene Države i većina od 27 zemalja Europske unije spremne su priznati Kosovo kao suverenu državu. Srbija i njezina saveznica Rusija protive se kosovskoj neovisnosti.

Od NATO-ova bombardiranja kojim je 1999. zaustavljeno srpsko etničko čišćenje Albanaca, Kosovom upravljaju Ujedinjeni narodi.

Prije odlaska u Davos u Švicarskoj, na Svjetski ekonomski forum, za jednodnevna boravka u Berlinu Condoleezza Rice sastat će se i s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejeom Lavrovom, ali taj će se razgovor baviti trećom UN-ovom rezolucijom o Iranu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene