Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka državna tajnica Condoleezza Rice doputovala je u srijedu u Tokio, prvu etapu svoje turneje po Aziji i Rusiji u sklopu koje će sjevernokorejske susjede pokušati uvjeriti u nužnost potpune primjene sankcija protiv režima u Pjongjangu, doznaje se iz službenih izvora.


Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1718 odnosi se na "niz obveza i mislim da su ih sve države odlučne ispuniti", rekla je Rice uoči puta u Japan. Rezolucijom je uspostavljen embargo na "oružje i srodne materijale, materijale povezane s nuklearnom tehnologijom i tehnologijom izrade raketnih projektila".

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: 'Mi smo u tornadu!' Slika nije dostupna Bush, Blair i Rice: Vrijeme je da realiziramo potencijal Nigerije

Nakon posjeta Japanu Rice će u četvrtak posjetiti Seul gdje će, kako se očekuje, od Južne Koreje zatražiti da sudjeluje u inspekciji sjevernokorejskih brodova.

Američku državnu tajnicu potom očekuje put u Peking i Moskvu. S tamošnjim će dužnosnicima također razgovarati o primjeni sankcija protiv Sjeverne Koreje.

Prema njezinim riječima, Kina i SAD imaju dosta zajedničkih interesa u roj regiji, a prisutnost nuklearnog oružja na korejskom poluotoku "uvelike zabrinjava" Peking.