Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pritisak na Island

Reykjavik prisiljen brzo pregovarati s Londonom i Den Haagom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islandski glasači odbacili su sporazum Icesave u vrijednosti od 3,9 milijardi eura što vladu Reykjavika prisiljava na nove pregovore s Velikom Britanijom i Nizozemskom o vraćanju duga nakon propasti islandske internetske banke.

'Nakon tog referenduma moramo završiti pregovore', rekla je premijerka Johanna Sigurdardottir. Reykjavik jamči da će sljedećih dana nastaviti napore pronalaženja zadovoljavajućeg rješenja s Londonom i Den Haagom.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima" Slika nije dostupna "Situacija je teška" Brexit: Nastavljeni pregovori o trgovinskim odnosima

Protiv sporazuma se izjasnilo 93,2 posto glasača, prema samo 1,8 posto koji ga podupiru, prema posljednjim rezultatima, dok preostaje prebrojati još 2.500 listića čime će ukupna stopa sudjelovanje iznositi 61,5 posto.

'Taj rezultat je tako jaka poruka da vlada ne može ostati na istim temeljima pregovaranja započetih s britanskom i nizozemskom vladom', ocijenio je jedan profesor ekonomije Sveučilišta Reykyavika.

Oko 230.000 islandskih glasača izjašnjavalo se odobravaju li sporazum o povratu novca Velikoj Britaniji i Nizozemskoj isplaćenog njihovim štedišama koji su izgubili novac u propaloj islandskoj internetskoj banci Icesave.

Britanska vlada je navela da i dalje traži definitivni sporazum, a Den Haag da traži rješenje, uz napomenu da je 'razočaran' što sporazum nije stupio na snagu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene