Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Islandski glasači odbacili su sporazum Icesave u vrijednosti od 3,9 milijardi eura što vladu Reykjavika prisiljava na nove pregovore s Velikom Britanijom i Nizozemskom o vraćanju duga nakon propasti islandske internetske banke.


'Nakon tog referenduma moramo završiti pregovore', rekla je premijerka Johanna Sigurdardottir. Reykjavik jamči da će sljedećih dana nastaviti napore pronalaženja zadovoljavajućeg rješenja s Londonom i Den Haagom.

Vezani članci Koronavirus na Islandu, ilustracija Otočna zemlja nakon 15 mjeseci ukida apsolutno sva COVID ograničenja: Cijepili gotovo 90 posto odraslog stanovništva Donald Trump (Foto: AFP) Iranski dužnosnici odbili Trumpa: "Iran nije Sjeverna Koreja da prihvati Vašu ponudu za susret"

Protiv sporazuma se izjasnilo 93,2 posto glasača, prema samo 1,8 posto koji ga podupiru, prema posljednjim rezultatima, dok preostaje prebrojati još 2.500 listića čime će ukupna stopa sudjelovanje iznositi 61,5 posto.

'Taj rezultat je tako jaka poruka da vlada ne može ostati na istim temeljima pregovaranja započetih s britanskom i nizozemskom vladom', ocijenio je jedan profesor ekonomije Sveučilišta Reykyavika.

Oko 230.000 islandskih glasača izjašnjavalo se odobravaju li sporazum o povratu novca Velikoj Britaniji i Nizozemskoj isplaćenog njihovim štedišama koji su izgubili novac u propaloj islandskoj internetskoj banci Icesave.

Britanska vlada je navela da i dalje traži definitivni sporazum, a Den Haag da traži rješenje, uz napomenu da je 'razočaran' što sporazum nije stupio na snagu. (Hina)