Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Foto: Gulliver/Thinkstock

Nakon što je u Meksiku 2016. godine uz pomoć mitohondrijske donacije na svijet uspješno došla prva beba s tri biološka roditelja, u istom će se okušati i u Engleskoj. Jedna će žena biti prva osoba na Otoku koja će se podvrgnuti tehnici oplodnje koja omogućuje poboljšanje genskog koda kako dijete ne bi naslijedilo defektni mitohondrij.


Javnost ne zna puno o sudionicima u postupku oplodnje putem mitohondrijske donacije zbog njihove želje za privatnošću. No, britanska Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) je izvijestila da se radia o dvije žene koje obje pate od rijetkog Merrf sindroma

Vezani članci Hitna pomoć, ilustracija Tragedija kod Varaždina: Tijekom poroda kod kuće u Ivancu preminulo novorođenče Policija, ilustracija Otac preminule bebe završio na policiji: Napao suprugu, a ona prijetila socijalnim radnicama koje su došle na intervenciju

Merrf sindorm je akronim za mioklonu epilepsiju s nepravilnim crvenim vlaknima. To je progresivna bolest obilježena nekontroliranim mišićnim kontrakcijama koje mogu utjecati na ruke i noge ili cijelo tijelo, demencijom, ataksijom i miopatijom. Kao enurogenerativna bolest Merrf se pojavljuje u mitohondrijskoj DNK i naslijeđuje se od majke.

Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Kromosomi roditelja bit će uklonjeni i stavljeni unutar donorskog jajašca iz kojega je uklonjen vlastiti genetski materijal (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)

Iako ništa više nije poznato o ženama, HFEA se složila da će se svako dijete tih žena vjerojatno roditi s tom ozbiljnom i progresivnom bolešću. 

Liječnici Centra za oplodnju u Newcastleu stvorit će oplođeno jaje, ali neće dopustiti da se razvije u embrij. Umjesto toga, kromosomi roditelja bit će uklonjeni i stavljeni unutar donorskog jajašca iz kojega je uklonjen vlastiti genetski materijal. Dobiveni embrij imat će genetski materijal svih koji su uključeni u postupak, no majčin defektni mitohondrij će biti zamijenjen s onim zdravog donora.

Jedina razlika između postupka u Newcastleu i u Meksiku je da će imati bolju sigurnosnu mrežu. Dijete će imati veći pristup redovitim pregledima kako bi se osiguralo da ostane zdravo.