Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oplodnja putem mitohondrijske donacije

Revolucionarno: Svijet će dobiti prvu bebu s tri biološka roditelja

Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Foto: Gulliver/Thinkstock
Nakon što je u Meksiku 2016. godine uz pomoć mitohondrijske donacije na svijet uspješno došla prva beba s tri biološka roditelja, u istom će se okušati i u Engleskoj. Jedna će žena biti prva osoba na Otoku koja će se podvrgnuti tehnici oplodnje koja omogućuje poboljšanje genskog koda kako dijete ne bi naslijedilo defektni mitohondrij.

Javnost ne zna puno o sudionicima u postupku oplodnje putem mitohondrijske donacije zbog njihove želje za privatnošću. No, britanska Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) je izvijestila da se radia o dvije žene koje obje pate od rijetkog Merrf sindroma

Pročitajte i ovo Ilustracija Britanski Project X Zabava izmakla kontroli: U kuću ih je pokušalo ući više od 100, intervenirala i policija Engleska policija, ilustracija Uspostavljen kordon Drama u Engleskoj, u tijeku velika evakuacija: "Napustite područje i na vraćajte se"

Merrf sindorm je akronim za mioklonu epilepsiju s nepravilnim crvenim vlaknima. To je progresivna bolest obilježena nekontroliranim mišićnim kontrakcijama koje mogu utjecati na ruke i noge ili cijelo tijelo, demencijom, ataksijom i miopatijom. Kao enurogenerativna bolest Merrf se pojavljuje u mitohondrijskoj DNK i naslijeđuje se od majke.

Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Kromosomi roditelja bit će uklonjeni i stavljeni unutar donorskog jajašca iz kojega je uklonjen vlastiti genetski materijal (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)

Iako ništa više nije poznato o ženama, HFEA se složila da će se svako dijete tih žena vjerojatno roditi s tom ozbiljnom i progresivnom bolešću. 

Liječnici Centra za oplodnju u Newcastleu stvorit će oplođeno jaje, ali neće dopustiti da se razvije u embrij. Umjesto toga, kromosomi roditelja bit će uklonjeni i stavljeni unutar donorskog jajašca iz kojega je uklonjen vlastiti genetski materijal. Dobiveni embrij imat će genetski materijal svih koji su uključeni u postupak, no majčin defektni mitohondrij će biti zamijenjen s onim zdravog donora.

Jedina razlika između postupka u Newcastleu i u Meksiku je da će imati bolju sigurnosnu mrežu. Dijete će imati veći pristup redovitim pregledima kako bi se osiguralo da ostane zdravo.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene