Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Foto: Gulliver/Thinkstock

Nakon što je u Meksiku 2016. godine uz pomoć mitohondrijske donacije na svijet uspješno došla prva beba s tri biološka roditelja, u istom će se okušati i u Engleskoj. Jedna će žena biti prva osoba na Otoku koja će se podvrgnuti tehnici oplodnje koja omogućuje poboljšanje genskog koda kako dijete ne bi naslijedilo defektni mitohondrij.


Javnost ne zna puno o sudionicima u postupku oplodnje putem mitohondrijske donacije zbog njihove želje za privatnošću. No, britanska Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) je izvijestila da se radia o dvije žene koje obje pate od rijetkog Merrf sindroma

Vezani članci Vrtić u kojem je beba pala kroz prozor Strava kod susjeda: Beba pala kroz prozor s drugog kata u vrtiću Ilustracija Najgora noćna mora svakog roditelja: U trgovačkom centru nestala beba. Žena je dječaka odvela u nepoznatom smjeru...

Merrf sindorm je akronim za mioklonu epilepsiju s nepravilnim crvenim vlaknima. To je progresivna bolest obilježena nekontroliranim mišićnim kontrakcijama koje mogu utjecati na ruke i noge ili cijelo tijelo, demencijom, ataksijom i miopatijom. Kao enurogenerativna bolest Merrf se pojavljuje u mitohondrijskoj DNK i naslijeđuje se od majke.

Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Kromosomi roditelja bit će uklonjeni i stavljeni unutar donorskog jajašca iz kojega je uklonjen vlastiti genetski materijal (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)

Iako ništa više nije poznato o ženama, HFEA se složila da će se svako dijete tih žena vjerojatno roditi s tom ozbiljnom i progresivnom bolešću. 

Liječnici Centra za oplodnju u Newcastleu stvorit će oplođeno jaje, ali neće dopustiti da se razvije u embrij. Umjesto toga, kromosomi roditelja bit će uklonjeni i stavljeni unutar donorskog jajašca iz kojega je uklonjen vlastiti genetski materijal. Dobiveni embrij imat će genetski materijal svih koji su uključeni u postupak, no majčin defektni mitohondrij će biti zamijenjen s onim zdravog donora.

Jedina razlika između postupka u Newcastleu i u Meksiku je da će imati bolju sigurnosnu mrežu. Dijete će imati veći pristup redovitim pregledima kako bi se osiguralo da ostane zdravo.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju