Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Nakon što je u Meksiku 2016. godine uz pomoć mitohondrijske donacije na svijet uspješno došla prva beba s tri biološka roditelja, u istom će se okušati i u Engleskoj. Jedna će žena biti prva osoba na Otoku koja će se podvrgnuti tehnici oplodnje koja omogućuje poboljšanje genskog koda kako dijete ne bi naslijedilo defektni mitohondrij.


Javnost ne zna puno o sudionicima u postupku oplodnje putem mitohondrijske donacije zbog njihove želje za privatnošću. No, britanska Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) je izvijestila da se radia o dvije žene koje obje pate od rijetkog Merrf sindroma

Vezani članci Beba (Foto: Screenshot/YouTube) Mačka hitrom reakcijom spasila dijete od pada niz stepenice i vjerojatno mu spasila život Geni kameni (Foto: thechive.com) - 7 Geni kameni: Izgledaju kao kopije svojih roditelja, ne treba im nikakav DNK test

Merrf sindorm je akronim za mioklonu epilepsiju s nepravilnim crvenim vlaknima. To je progresivna bolest obilježena nekontroliranim mišićnim kontrakcijama koje mogu utjecati na ruke i noge ili cijelo tijelo, demencijom, ataksijom i miopatijom. Kao enurogenerativna bolest Merrf se pojavljuje u mitohondrijskoj DNK i naslijeđuje se od majke.

Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Kromosomi roditelja bit će uklonjeni i stavljeni unutar donorskog jajašca iz kojega je uklonjen vlastiti genetski materijal (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)

Iako ništa više nije poznato o ženama, HFEA se složila da će se svako dijete tih žena vjerojatno roditi s tom ozbiljnom i progresivnom bolešću. 

Liječnici Centra za oplodnju u Newcastleu stvorit će oplođeno jaje, ali neće dopustiti da se razvije u embrij. Umjesto toga, kromosomi roditelja bit će uklonjeni i stavljeni unutar donorskog jajašca iz kojega je uklonjen vlastiti genetski materijal. Dobiveni embrij imat će genetski materijal svih koji su uključeni u postupak, no majčin defektni mitohondrij će biti zamijenjen s onim zdravog donora.

Jedina razlika između postupka u Newcastleu i u Meksiku je da će imati bolju sigurnosnu mrežu. Dijete će imati veći pristup redovitim pregledima kako bi se osiguralo da ostane zdravo.