Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rođeno je prvo dijete troje roditelja zahvaljujući tehnici oplodnje koja omogućuje poboljšanje genskog koda kako dijete ne bi naslijedilo defektni mitohondrij, objavio je časopis New Scientist, a prenosi u utorak BBC.


Petomjesečni dječačić nosi uobičajeni DNK svojih roditelja - majke i oca, te komadićak genskog koda donora.

Vezani članci Vrtić u kojem je beba pala kroz prozor Strava kod susjeda: Beba pala kroz prozor s drugog kata u vrtiću Ilustracija Najgora noćna mora svakog roditelja: U trgovačkom centru nestala beba. Žena je dječaka odvela u nepoznatom smjeru...

Američki liječnici poduzeli su dosad neviđeni korak kako bi osigurali da dječaćić ne naslijedi defektni mitohondrij svoje majke.

Stručnjaci ističu da se ovim pothvatom otvara novo razdoblje u medicini te će se odsada moći pomoći drugim obiteljima s defektnim mitohondrijima.

No upozoravaju da su potrebne stroge provjere te nove i kontroverzne tehnologije, nazvane mitohondrijska donacija.

Mitohondriji su sićušne strukture unutar citoplazme gotovo svake stanice živih organizama, oni su generatori energije i topline koja se stvara u biokemijskim procesima.

Neke žene nose gene defektnih mitohondrija i to mogu prenijeti na svoju djecu.

Znanstvenici su razradili niz načina kako bi riješili taj problem.

Američka ekipa koja je putovala u Meksiko kako bi izvela postupak jer u toj zemlji nema zakona koji bi to zabranio, koristila se metodom koja popravlja mitohondrij u jajašcu majke prije nego se izvede oplodnja in-vitro očevom spermom.

Tako su uzeli majčino jajašce s oštećenim mitohondrijom i i jajašce donorice sa zdravim mitohondrijem. Većina genskog materijala bila je uklonjena iz oba jajašca. U sljedećoj fazi majčin genski materijal usađen je u jajašce donorice koje zatim može biti oplođeno očevom spermom. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju